K odstranění škůdců a poškození stromů nestříkejte za deštivého počasí a při teplotách pod 5 stupňů. Nepřekračujte koncentraci močoviny a nemíchejte ji s jinými látkami. Nestříkejte na již vybuchlé pupeny.

Nástřik chelátů železa
Roztok chelátu železa si můžete připravit sami z dostupného síranu železnatého. Rozpusťte 8 gramů síranu železnatého ve 2 litrech teplé vody.

V samostatné nádobě rozpusťte 5 gramů kyseliny citrónové ve 2 litrech vody. Nalijte tenký proud roztoku síranu železnatého do roztoku kyseliny citrónové. Přidejte další litr vody. Získáte 5 litrů půlprocentního roztoku. Roztok by měl být postříkán před květem, kdy jsou listy již rozvinuté.

Hnojení švestek
Na plodné období je potřeba švestky přihnojit. Každý strom potřebuje 3 polévkové lžíce superfosfátu, 2 polévkové lžíce draslíku a polévkovou lžíci dusičnanu vápenatého, který je nezbytný pro všechny pecky. Pokud je půda suchá, je třeba je před hnojením stromů zalévat.

Co dělat s přezimovanými škůdci?
S nástupem tepla a začátkem kvetení začnou ze země vylézat přezimující škůdci. Abyste před nimi ovocné stromy ochránili, můžete kmen stromu obalit agrotechnickou tkaninou a přikrýt silnou vrstvou posečené trávy.

Postřik širokou škálou insekticidů pomůže zbavit se škůdců. Hmyz ztrácí schopnost krmit se 8 hodin po ošetření a po několika dnech uhyne. Náprava se rozkládá po 2-3 dnech na povrchu listů a mizí asi po 30 hodinách v zemi.

Nyní víte, jak nejlépe pečovat o své kosti. Všechny tyto činnosti stačí k tomu, aby byly švestky na zahradě čisté a úroda byla obzvláště bohatá.

Zdroj:smakdnia.pl