Dr. Bubnovský: „Pokud Vám v mozku nepraskla ještě žádná cévka, začněte!“ Vezměte si židli a…

Doktor Bubnovský si je jistý: „Žádný kardiolog na světě mi nemůže ukázat pacienta, který se vyléčil z hypertenze léky. Znamená to, že nejdřív jste na jedné pilulce, pak na celé hrsti pilulek…“ Samozřejmě, že v akutních případech mohou a musí být takové léky používány, ale ne si každý den dát tabletu pod jazyk.

Podle WHO každoročně umírá na kardiovaskulární onemocnění 17,5 miliónů lidí.

Chcete-li vyléčit hypertenzi, je potřeba hned od počátku pochopit, co to hypertenze je. Ve skutečnosti jde o přetížení srdečního svalu (myokardu).

Ano, je to také sval, a funguje na stejném principu jako ostatní svaly člověka, na principu kontrakce a uvolnění.

Každodenní fyzická aktivita po dobu půl hodiny pomáhá předcházet infarktu a mrtvici.

To je důvod, proč Sergej Michajlovič Bubnovský radí každému, kdo se opravdu chce zbavit vysokého tlaku, provádět alespoň dvě cvičení, která bezprostředně ovlivňují rychlost a objem krevního oběhu. Přispějete tak k obnovení srdeční aktivity.

Dnes jsme si pro vás připravili dvě jednoduchá, ale velmi účinná cvičení. Tato cvičení jsou určena pacientům s hypertenzí I. a II. stupně.

  1. Pro zahřátí organismu můžete využít pěší chůzi. Během dvou minut střídejte různé druhy chůze, jako například: chůze po špičkách, střídavý krok, chůze po patách, boční krok.

Typy chůze je třeba měnit každých pět kroků. Také dbejte na to, abyste rovnoměrně dýchali.

  1. K tomuto cvičení budete potřebovat židli nebo jakýkoli jiný vysoký předmět, například stůl nebo lavičku, o které se budete moci opřít.

Ruce se opírají o židli, nohy máte natažené za sebe na šíři ramen. Hlava a pohled směřují dopředu, tělo by nemělo být prohnuté. Při nádechu ohnete paže v loktech a tělo spouštíte dolů, při výdechu narovnáváte paže, zvedáte se a vydáte hlasitý výdech „cha“.

Pro začátek musíte udělat pět vzporů a vypít několik hltů vody, aby nedošlo k dehydrataci mozkových cév. Všechny vzpory by měly trvat přibližně stejně dlouho, okolo 20-30 sekund. Najednou je vhodné provést 2 sady po 5 cvicích a postupně přejít na 10 sad po 5 cvicích.

  1. Tento cvik se provádí také s pomocí židle. Posaďte se na židli a obě nohy položte tak, abyste je měli před sebou v jedné linii — jednu před druhou.

Zvedněte se ze židle a udržujte rovnováhu. Pak se znovu posaďte. Zvedat se musíte při výdechu a sedat při nádechu.

Po dokončení celého cyklu těchto cvičení zaujměte pozici kočího a dvě minuty jenom dýchejte.

Tyto cviky provádějte třikrát denně, profesor doporučuje začínat každé ráno zdravotním cvičením.

Sdílejte doporučení profesora Bubnovského se svými přáteli – ať jsou všichni kolem vás zdrávi bez užívání léků!