Příznaky hluboké žilní trombózy

Hluboká žilová trombóza se obvykle vyskytuje v hlubokých žilách končetin. Pokud se tak stane, začnou se v postiženém místě tvořit krevní sraženiny, okolní tkáně se zduří, jsou bolestivé a citlivé na dotek a kůže zčervená nebo zmodrá. Také může být kůže na dotek horká. Pokud pozorujete tyto příznaky, navštivte praktického lékaře co nejdříve.

Identifikace a léčba

Nejčastější metodou, kterou lékaři využívají k diagnostikování trombózy, je ultrazvuk. Pokud odborník rozpozná významné znaky, ale ultrazvuk neodhalí embolii, pak je pacientovi doporučena magnetická rezonance. Léčba je závislá na umístění trombu a může vyžadovat chirurgický zákrok nebo aplikaci antikoagulačních injekcí (někdy se obě metody používají současně).

Pokud jde o prevenci, můžete přijmout opatření, která vám pomohou snížit riziko vzniku trombózy v hlubokých žilách. Je velmi důležité se vyhnout všem faktorům, které mohou přispět k jejich výskytu, jako je kouření, obezita a nezdravý životní styl – to může vést k větší náchylnosti ke kardiovaskulárním onemocněním včetně infarktu myokardu a mozkové mrtvice.