Ztučnění jater může být způsobeno konzumací nadměrného množství al * ohol (al * ohol ztučnění jater) nebo sladkostí, slazených nápojů a také tučných jídel. Riziko nealkoholického ztučnění jater je zvláště zvýšené u žen v menopauze. Také všichni obézní lidé jsou ve zvýšeném riziku, zejména ti, kteří mají tukové zásoby v břiše, pacienti, kteří trpí vysokým cholesterolem, triglyceridy a vysokým krevním tlakem.

Diagnóza se stanoví na základě zvýšené hladiny jaterních enzymů a také ultrazvukového vyšetření.

Ztučnění jater u mnoha lidí nemusí nutně znamenat ohrožení jejich práce. Téměř u třetiny ohrožených se však tento stav zhorší, takže játra se zanítí a otečou – vzniká hepatitida.

V místech, kde je poškozena, tvoří játra jizvu – dochází k fibróze. Když se rozšíří a nahradí zdravou tkáň, dojde k cirhóze jater.

Zdroj: Beautiful & Happy