Jak poznat melanom ?

Je čas, abyste navštívili dermatologa. Znamínka by se měli kontrolovat každý rok. Nejdříve si je ale určitě ověřte sami. Zde jsou kritéria pro rozpoznání „špatných“ krtků:

  • Asymetrie : Pokud je vaše mateřská znaménka asymetrická, navštivte dermatologa
  • Hrany : Nerovné hrany jsou známkou toho, že je čas navštívit dermatologa
  • Barva: Pokud se barva jedné části krtka liší od barvy ostatních částí, buďte opatrní
  • Velikost : Pokud se znaménko začalo rozšiřovat nebo bylo jinak velké, vyhledejte co nejdříve lékaře
  • Změny : to zahrnuje růst, smršťování, změny barvy nebo část tkáně krtka začala stoupat.

Pro milovníky solárií je to špatná zpráva, protože je budou muset úplně vyřadit z provozu, neměli byste se opalovat od 10 hodin ráno do 4 hodin odpoledne a opalovací krém je nutností.

Pečujte o svou pleť bez ohledu na to, jakou cestu máte, i když jste přirozeně tmavá, UV paprsky si nevybírají.

Dokonce i černoši mohou dostat melanom. Znáš Boba Marleyho? Měl to. Mohl přežít, kdyby z náboženských důvodů neodmítl amputaci palce u nohy. Na tom palci byl melanom.

Pokud má lékař po vyšetření podezření, okamžitě jděte na odstranění

Pokud vám kožní lékař prohlédl mateřská znaménka a jsou v pořádku, pokračujte v kontrole sami. Zejména nové skvrny. Starší lidé se zřídka stávají karcinogenními.

Pokud má lékař po vyšetření nějaké pochybnosti, jděte okamžitě odstranit krtka. Ale pouze skalpelem včetně kůže kolem něj. Poté odešlete na testování. Nechoďte na laserové odstranění podezřelých znamének, protože výsledky nebudou přesné.

Pokud vám již byl diagnostikován melanom, máte jistě obavy, ale medicína dělá velké pokroky v léčbě rakoviny v raných stádiích. Zhluboka se nadechněte a nebojte se!

Zdroj.Brightside