Důležité je říci, že v místě bodnutí infikovaného klíštěte zůstává stopa nebo zarudnutí, které se koncentricky šíří v případě, že by se bakterie dostala do těla a to je charakteristický znak lymské boreliózy. Důležité je, že v tomto první stádium boreliózy se dá vyléčit silnějšími nebo těmito širokospektrálními antibiotiky a nebezpečné je, když se nepodchytí včas a přejde do chronické fáze, to znamená fáze dvě a fáze tři, kdy může způsobit závažná problémy, protože jde o multisystémové onemocnění, to znamená, že napadá různé orgány a může dokonce vést ke smrti, pokud se neléčí.“

Jak vysvětlil Dr. Aleksic, „v případě, že se bakterie dostane do těla, bude se od třetího do 30. dne vyvíjet onen charakteristický červený tuleň“, a poté apeloval na lidi, aby si po pobytu v přírodě prohlédli kůži, aby klíště nezůstane bez povšimnutí.

Pokud je klíště správně odstraněno, můžete jej přinést do Ústavu na vyšetření, zda není infikováno bakterií Borrelia a v takovém případě kontaktujte lékaře a ten Vám předepíše vhodnou terapii.Pokud se včas neodhalí a přehlédnete tyto první známky zarudnutí kůže, pak je nebezpečné, pokud přejde do chronické fáze“.

Řekl také, že se nedoporučuje, aby si lidé klíště odstraňovali sami, ale že je nejlepší zajít do zdravotnického zařízení, kde to udělá někdo profesionální. Vysvětlil také, proč není moudré klíště něčím namazat – varujeme vás, budete znechuceni:

„Nedoporučuje se klíště proti dýchání mazat petrolejem, nějakým krémem a podobně, protože v tom případě může obnovit střevní obsah a tím vám píchnout bakterie, pokud se ještě nezačalo krmit.“

ZDROJ:novitet.info