POSTUP:

Obvykle nože a síta mlýnku na maso, který se používá neustále, nevyžadují speciální čištění. Před broušením je proto stačí omýt prostředkem na nádobí, opláchnout čistou vodou, otřít kuchyňskou utěrkou a nechat oschnout.

Pokud se však nože a síta z nějakého důvodu zanesly rzí, je třeba ji odstranit. K tomu vložte nože a síta do malé nádoby, poté je zalijte 9% stolním octem a nechte je přes noc máčet.

Aby byl proces intenzivnější, můžete nože a síta po pár hodinách v octu potřít houbičkou a nahradit ocet čerstvým. Chcete-li odstranit rez z otvorů síta, vyčistěte je párátky.

Po namočení přes noc v octu se síta a nože zanesou černými usazeninami, které se odstraní hadříkem nebo papírovými utěrkami. Každý otvor síta je začištěn brusným papírem svinutým ve formě brčka. Chcete-li proces urychlit, můžete použít vrtačku: naviňte brusný papír na hřebík a namontujte jej na vrtačku.

Pokračujte k vyhlazení povrchu síta. Za tímto účelem nalepte krycí pásku přes kus dřevotřískové desky, poté ji odstraňte a zakryjte dřevotřískovou desku brusným papírem tak, aby jeden z jejích okrajů byl v místě nalepení krycí pásky. Kvůli stopám lepidla, které zůstaly z krycí pásky, nebude brusný papír klouzat po dřevotřísce.

Začněte ostřit brusným papírem o zrnitosti 180, poté postupně přejděte na brusný papír o zrnitosti 240, 500, 1 000 a 1 500. Tím získáte téměř zrcadlový povrch. Obrazovku obruste krouživými pohyby a rukou ji přitiskněte na brusný papír. Stejný postup proveďte s noži mlýnku na maso.

Při správném nabroušení nože a síta po sobě kloužou velmi hladce, aniž by se tlačily. Proto, když jsou namontovány v mlýnku na maso, neměli byste je fixovat příliš těsně.

Po nabroušení nožů někteří řemeslníci doporučují projet mlýnkem na maso kus slaniny, aby se namazal jejich ostré hrany a odstranil z nich prach a nečistoty.

Hodně štěstí!