Postup:

Umyjeme jahody, odstraníme stopky a rozkrojíme je na polovinu (pokud jsou bobule velké, lze je rozřezat na čtvrtiny). Nalijte jahody do litrové nádoby a naplňte ji vodkou nebo zředěným alkoholem. V tomto případě je důležité, aby všechny bobule byly pokryty vodkou. Můžete si toho vzít více a nalijte to až na samé okraje plechovky. Do nálevu přidáme také šťávu z půlky citronu – dodá nápoji příjemnou kyselost.

Sklenici dáme na 7-10 dní na parapet, nejlépe se sluncem. Poté musí být nálev opatrně vypuštěn přes tenkou látku, aniž by byly stlačeny jahody, a do nádoby s bobulemi přidejte cukr. Nálev uzavřeme a odložíme stranou – ještě ho nepotřebujeme. Sklenici jahod a cukru je třeba několikrát jemně protřepat a odložit na další 2-3 dny, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Sirup dejte, do nádoby přidejte 200 ml vody, promíchejte. Smíchejte jahodový nálev se sirupem, nalijte do sklenice a zapomeňte na to dalších 3-5 dní. Během této doby se louh vyčeří a může být odstraněn ze sedimentu a poté filtrován. Ve výsledku byste měli mít lahodný likér krásné „jahodové“ barvy. Jeho síla nepřesáhne 15%, ale chuť a aroma jsou prostě božské. Je lepší pít likér chlazený. Naše domácí Xu Xu si dokonale pochutnáte na šampaňském a jiných šumivých vínech i na zmrzlině.