Postup:
Rozdrťte si droždí s 2 lžícemi cukru. Přidejte k tomu 3-4 lžíce teplého mléka, 2 lžíce mouky, 1 vanilkový cukr a dobře promíchejte.
Nechte směs odpočinout na 15 minut, dokud se na povrchu nevyskytnou malé bublinky.
Do misky si prosejte 260 g mouky, vylijte do ní teplé mléko a dobře promíchejte. Výsledná hmota by měla být lepkavá, mazlavá. Přidejte do ní připravené droždí.
Těsto vypracujte do jednotné konzistence, dokud se vám přestane lepit na ruce a nechte ho vykynout na teplém místě po dobu 1-2 hodin.
Po uplynutí doby si vejce vyšlehejte do pěny, přidejte žloutky, a smíchejte s těstem. Nezapomeňte ani na změklé máslo nařezané na kousky a cukr.
Přidejte dalších 390 g mouky, cukr, nastrouhanou kůru a koření.
Pro chuť můžete přidat i 2 lžíce koňaku nebo rumu, dodá to bábovce jedinečnou chuť.
Dobře hněte těsto, dokud se celá mouka neabsorbuje a nechte ho vykynout další 2 hodiny na teplém místě.
Sušené a kandované ovoce si nakrájejte na malé kousky. Pokud si chcete připravit bábovku i s ořechy, nyní je ten správný čas na jejich přidání (také je nakrájejte na menší kousky).
Prohněťte si těsto ještě jednou a vymažeme si máslem formu na pečení. Vložte do ní těsto a nechte vykynout další hodinu na teplém místě. Následně pečte při 180 stupních 45-50 minut.
Bábovku můžete potřít rozšlehaným bílkem a ořechy, ale bude stačit i to, když ji potřete před vložením do trouby vaječným žloutkem.
Povrch upečené italské bábovky můžete potřít rozehřátou marmeládou s trochou vody. Dozdobit se dá i zbylými ořechy nebo sušeným ovocem, fantazii se meze nekladou.
Výborně se hodí k červenému vínu, horké čokoládě, kakau, kávě nebo čaji. S jakýmkoli nápojem spolu vytvoří nepřekonatelnou kombinaci, zejména pokud jde o tradiční vánoční nápoj.
Tato vánoční bábovka se stane vaší oblíbenou hned, jak se do ní zahryznete.
Sledujte nás na Facebooku
https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/?fref=ts