Výzkumníci ze švýcarské Univerzity Bern sledovali 116 429 pacientů. Každý z nich užíval několik měsíců jeden ze sedmi druhů běžně užívaných tabletek proti bolesti. Z následné studie publikované magazínem British Medical Journal vyplývá, že u pacientů konzumujících často ibuprofen, hrozí třikrát větší nebezpečí mrtvice. Látka tlumící bolest navíc zvyšuje možnost infarktu a smrti způsobené srdečními komplikacemi.

Studie také ukázala, že ibuprofen přináší stejná rizika mrtvice a smrti způsobené chorobou srdeční, jako látka rofecoxib, která byla obsažena v přípravcích Ceeoxx a Vioxx. Ty byly staženy z trhu právě kvůli tomu již v roce 2004. Další lék proti bolesti Diclofenac zvyšuje stejné nebezpečí jako ibuprofen až čtyřikrát! V lékárnách se v nejslabší verzi dá běžně k sehnat a navíc bez předpisu!

Rizika jsou příliš velké

“Sledovali jsme pacienty, kteří léky proti bolesti užívali třikrát až čtyřikrát denně,” říká profesor Peter Juni. “V případě mrtvice to nevypadá s ibuprofenem dobře. Kdybych trpěl chronickou bolestí, nebral bych ho, protože rizika jsou příliš velké. Porozhlédnout bych se po jiných možnostech,” dodal. Výzkumníci zdůrazňují, že rizika se týkají lidí, kteří užívají tři až čtyři pilulky denně, tedy dávku až 2000 mg po dobu několika měsíců nebo let. Doporučená denní dávka je přitom maximálně 1200 mg.

Co způsobuje nadměrné užívání ibuprofenu?

ničí žaludeční sliznici (křečovitá bolest břicha)
způsobuje žaludeční vředy (riziko prasknutí a vykrvácení)
ohrožuje střeva (dlouhotrvající průjmy)
zvyšuje riziko infarktu o 50% (zvláště pokud má pacient vysoký tlak)
třikrát zvyšuje riziko mrtvice

Ibalgin na bolesti břicha a po opici? Nikdy!

Pravidelní uživatelé Ibalginu po něm často sáhnou preventivně už před chystaným mejdanem, ale hlavně po něm. Hlava bolet přestane, ale žaludek trpí. K podráždění alkoholem se totiž přidává silný chemický koktejl. Z podobného důvodu je také nevhodné užívat ibuprofen při bolestech břicha.

Ženská záležitost

Až polovina žen nosí Ibalgin stále v kabelce. Důvod? Bolest vnímají intenzivněji než muži, a proto častěji sahají k rychlému řešení v podobě tabletek. Často berou tyto léky také sportovci, zdravotní sestry, číšníci, prodavačky a lidé, kteří pracují na směny nebo mají fyzicky namáhavou práci.

Co si tedy vzít proti bolesti?

To je asi nejlepší dát si čekanku nebo kozlík lékařský. Čaje z nich připravíte během chvilky, obě bylinky můžete také míchat. Konkrétně čekanka má v sobě podobné látky jako ibuprofen. Kozlík je zase účinný nejen proti bolehlavu, ale pomáhá taky proti úzkosti, nespavosti, podporuje celkové zklidnění a uvolňuje stres z přepracování. Na migrénu je pak výborná řimbaba obecná. Když ji užíváte pravidelně, zmírňuje výskyt záchvatů až o 70 procent!

Zdroj.domacaliecba.sk