Jitrocelový čaj – výborný při kašli, alergiích, zahlenění a chorobách plic

Pro přípravu čaje z jitrocele potřebujete 2 čajové lžičky sušených listů a 0,5 litru vody. Listy jitrocelu zalijte vroucí vodou v menším hrnci a nechte louhovat po dobu 15 až 20 minut. Poté čaj sceďte a při výše zmíněných zdravotních potížích konzumujte 2 šálky denně.

Zázračná mast, kterou v obchodě nekoupíte

Pro přípravu jitrocelového sádla na celý rok budeme potřebovat:

  • 500 g vepřového sádla
  • 200-300 g včelího vosku
  • Mladé listy jitrocelu (jitrocel kopinatý) v dostatečném množství na to, aby byly zcela přikryty pod rozpuštěným tukem.

postup přípravy:

Směs rozpuštěného sádla a nakrájených jitrocelových listů necháme louhovat po dobu 4 hodin při teplotě 60 stupňů, a poté necháme odležet při pokojové teplotě do druhého dne. Následně přidáme včelí vosk a vše spolu opět rozpustíme. Takto připravené sádlo se plní do sklenic a skladuje se na chladném místě. Tuto mast lze použít k potírání bolavých kloubů, kostí a také k ošetřování pokožky.

Jitrocelová dezinfekce

Tento přírodní lék na bázi jitrocelu, užíván už mnoha generacemi, dokáže pomoci při řadě zdravotních potíží, jako jsou záněty hrdla, zubů nebo dásní. Jeho příprava je velmi jednoduchá, stačí nechat jitrocelové listy vyluhovat v lihu nebo alpu a poté smíchat s destilovanou vodou. Tuto směs lze použít jako dezinfekci či pleťovou vodu, která pomáhá s aknózní pletí. Tento lék může být rovněž využit k ošetření popálenin, špatně se hojících ran, škrábanců a zanícených míst na kůži. Dále může pomoci potlačit svědění a bolest po štípnutí hmyzem.

Jak připravit léčivý sirup proti kašli

  1. Jitrocelové listy očistíme a navrstvíme do zavařovací sklenice.
  2. Listy posypeme cukrem a navrstvíme, dokud se nedostaneme na vrch.
  3. Zavařovací sklenici pevně uzavřeme a zabalíme do ochranného materiálu.
  4. Směs zakopeme na 8 týdnů na stinném místě v zahradě.
  5. Po 8 týdnech vykopeme, přecedíme přes sítko a získáme sirup hnědočerné barvy.
  6. Sirup skladujeme v chladničce a při obtížích užíváme dospělým polévkovou lžíci 3x denně a dětem čajovou lžičku 3x denně. Vydrží v chladu přibližně 1 rok.
  7. Sirup můžeme vylepšit přidáním máty nebo mateřídoušky. Má rychlý účinek a pomáhá při kašli a zánětech průdušek.

Přejeme Vám hodně zdraví!