Hmotnost, množství

Množství stolice vyloučené za den se samozřejmě snižuje při hladovění či půstu, při půstu, při očistných kúrách a při konzumaci pastovitých, ředěných potravin, jelikož velký podíl zkonzumované potravy tvoří v tomto případě čistě voda. Kromě běžného jídla naznačuje zácpu i malé denní vyprazdňování.

Množství průjmu se zvyšuje kvůli relativně vysokému obsahu vody. Některé, obvykle kyselé potraviny, způsobují větší množství průjmů, aby se urychlila činnost střev.

Někteří lidé jsou zvláště citliví na některé potraviny a káva a zelí mohou způsobit řidší stolici.
Zvláště velké množství může být také příznakem onemocnění. Je charakteristická pro mukoviscidózu (cystická fibróza, střevní cystické léze) při citlivosti na lepek a při poruchách trávení tuků.

Textura

Jiná textura než normální tvarovaná stolice může být příliš volná, měkká nebo dokonce vodnatá. Průjem je měkká, řídká válcovitá, případně tekutá stolice s obsahem vody nad 90 %.

Vážným příznakem může být zředěná stolice.

Pokud jsou v něm stopy krve, je to známka ulcerózní kolitidy, úplavice a dalších onemocnění. Zvýšený obsah tuku může také způsobit měkkou stolici. V tomto případě je stolice nejen měkčí, než je žádoucí, ale také se krémově leskne.

Zředěná stolice může být i hlenová a bohatá na hlen, což může být příznakem infekce a střevního zánětu.
Normálně měkká, ale řídká válcovitá stolice může naznačovat poruchu nebo blokádu, která také ovlivňuje průměr střevního traktu a řitního otvoru.
Tvrdá, hustá stolice nebo stolice ve tvaru bobulí je dehydratovaná, jako je například konečný lidský produkt se zácpou.

Běžná stolice s homogenním, ale někdy povrchním vzhledem může vykazovat nažloutlé, bělavé kousky, jako jsou na celulózu bohaté, těžko stravitelné suché fazole, čočka nebo kukuřičné slupky.

Nestravitelné zbytky jídla jsou častější u těch, kteří žvýkali jídlo povrchně nebo konzumovali vláknitou zeleninu syrovou.

Pokud pravidelně obsahuje různé nestrávené zbytky a není bohatý pouze na celulózu, může to být způsobeno zažívacími potížemi nebo nedostatkem enzymů.

Ve stolici je také jasně patrná přítomnost parazitů a stopy střevních červů.

Pelyňková moučka je 0,5-1 cm dlouhá a na povrchu bělavá. Tasemnice je 15-30 cm dlouhá, trochu podobná žížale.

Přítomnost tasemnice naznačují pouze stopy jejích natržených úseků.

Samostatně stojí za zmínku mastná stolice, která je prvním příznakem mnoha poruch trávení, které lze rozpoznat pouze důkladným vyšetřením.

Objevuje se i při velmi tučné stravě. V každém případě se obsah tuku ve stolici nemůže vstřebat a denně se vyloučí mnohem více než 7 gramů.

Z této stolice, kromě toho, že je řídká, nápadně lesklá, lepkavá, mastná.

Textura stolice je pěnivá, řídká a lehká, a pokud obsahuje příliš mnoho škrobu kvůli problému s trávením sacharidů, obvykle to ukazuje na problém se slinivkou.

Kvůli střevním bakteriím, které začnou trávit škrob, je zápach takových výkalů silnější než obvykle a ještě tenčí.

Barva

Každý, kdo často plenkuje batole, ví, že stolička může mít velmi rozmanitý vzhled v závislosti na tom, co bylo v ten den na jídelníčku.

Stolice kojeného dítěte je světle žlutá, světlejší než u kojenecké výživy, ztmavená špenátem a masitými potravinami. I když mu nevěnujeme tolik pozornosti, u dospělých tomu není jinak.

Ve vyvážené smíšené stravě jsou výkaly charakteristicky hnědé barvy, ztmavené červeným vínem, krvavou klobásou a tmavým ovocem, jako jsou višně nebo ostružiny.

Obecně platí, že čím více masa konzumujeme, tím jsou výkaly tmavší. Jak stolice měkne a ředí, její barva se stává světlejší. Průjmová stolice je nažloutlá.

Krvavá nebo smolná stolice je velmi tmavá, téměř černá, pro jejíž důležitost také věnujeme samostatný popis. V tomto případě je krev ve stolici již v době vyprázdnění strávena, což způsobí její zčernání.

Stolice se změní na tmavě šedou, pokud užijete aktivní uhlí, ale jiné léky mohou barvu ovlivnit. Salicylát bismutitý podávaný proti průjmu se také barví černě.

Pokud však není známo, že nevinný faktor způsobuje černou stolici a nejde o dočasný jev, je nutné jeho původ objasnit laboratorním vyšetřením. Krvavá stolice je vždy příznakem onemocnění.

Barva stolice může být červená kvůli čerstvě smíchané krvi, v tomto případě může být krvácení v dolní části tlustého střeva nebo v konečníku, nebo může být způsobeno hemoroidy. Některé potraviny, jako je řepa, mohou také propůjčit načervenalé zabarvení výkalů.

Nazelenalá stolice je nejčastější po konzumaci zeleniny a potravin s vysokým obsahem chlorofylu. Průběh antibiotik může také způsobit nazelenalý a nažloutlý nádech.

Může se vytvořit světlý, jílovitý nebo žlutošedý, dokonce i bezbarvý produkt. Můžete být upozorněni na neprůchodnost žlučovodů, protože žlučové barvivo se nedostane do stolice.

Obvykle je měkčí než normálně. Taková je již zmíněná tuková stolice. Prázdný hnis může také způsobit bělavou, žlutošedou barvu, je to také abnormální barva. Může to být například důsledek zánětu střeva.

Čich

O vůni stolice by se určitě neřeklo, že je příjemná, způsobují ji látky z rozpadu bílkovin. Přesto „pachatelé“ tvrdí, že nepříjemnosti se mohou ještě zhoršit. Při špatném trávení je štiplavý zápach způsobený těkavými mastnými kyselinami ještě výraznější.

Pípání způsobené krvácením je také páchnoucí než obvykle. Při problémech s trávením sacharidů je cítit charakteristický kyselý zápach.

Popis pachů je obtížný i s přirovnáním, za zmínku stojí, že k pachovému efektu se vrací i zkonzumované silně vonící jídlo.

Tato recenze samozřejmě nikomu nestačí k tomu, aby přesně určil, zda je stolice abnormální a jaké onemocnění ukazuje.

Pokud však budeme věnovat pozornost konzistenci stolice, můžeme získat užitečné informace o našem každodenním trávení a o tom, které potraviny jsou dobré a které bychom měli konzumovat s mírou.

Pokud je kvalita stolice často nebo pravidelně abnormální, je zaručeno laboratorní vyšetření stolice a interní vyšetření.

zdroj: házipatika.com