Proč se okurky prodávají ve fólii?

Začněme tím, že ne všechny skleníkové okurky se prodávají ve fólii. Odkud pochází toto rozlišení? Většinou jde především o jejich původ. Okurky z našich rodných polí a skleníků se zpravidla nebalí do fóliových obalů – na rozdíl od těch z dovozu. Nejde o žádné byrokratické požadavky EU, ale o chladnou kalkulaci jejich výrobce. Okurka ve fólii si zachová několik vlastností, které by si „nahá“ okurka nemohla udržet.

Skleníkové okurky se v prvé řadě balí do fólie, aby se prodloužila jejich čerstvost, díky čemuž také lépe vypadají. Fólie je chrání tak, aby neztrácely šťávu (hlavně vodu). Díky tomu si déle udrží pevnost a pružnost a jsou schopny vydržet čerstvé cca 2 týdny – to je hodně. Pokud by se naopak okurka převážela bez fólie, po dvou týdnech by vypadala jako pomačkaná vysušená bačkora, kterou by nikdo nechtěl koupit a ani se jí nedotknout.

Fólie chrání takové okurky i při přepravě. Tato zelenina je velmi citlivá na etylen – látku, kterou uvolňuje mnoho jiných druhů zeleniny a ovoce. Pokud se dostane do kontaktu s okurkou, způsobí její mnohem rychlejší odumření . Ethylen je přítomen v ovoci a zelenině, jako jsou: jablka, hrušky, banány, mandarinky a mnoho dalších.