Ernst Moreau studoval v Rakousku, v Grazu, kde získal svůj lékařský titul. V roce 1906 získal pediatrickou specializaci v Mnichově a o dva roky později se stal profesorem na univerzitě v Heidelbergu.

Během své praxe učinil Moreau mnoho důležitých objevů. Díky němu bylo možné diagnostikovat dětskou mozkovou obrnu.

Metoda podle Moreau spočívá v tom, že pokud v blízkosti hlavy dítěte zazní hlasitý zvuk, mělo by roztáhnout ruce a pak je sevřít. Absence tohoto reflexu je známkou poranění nebo poškození nervového systému.

Byl to právě Moreau, kdo objevil laktobacily a jejich výhody pro lidský organismus. Jako první přišel se sterilizací dětských lahví a vymyslel formuli pro umělou výživu. Jen si pomyslete, dnes to znají a používají všichni, ale on byl průkopníkem v pediatrii.

V roce 1908 provedl Moreau svůj nejvýznamnější objev, který mohl být vysvětlen až po celém století. V té době byla kojenecká úmrtnost 25−30 %.

To znamená, že ze 100 dětí se asi 25 nedožilo ani roku. Hlavním důvodem byl banální průjem. Moreau přišel s nejjednodušším receptem, díky němuž tento počet klesl o polovinu − běžnou mrkvovou polévkou.

Recept je banálně jednoduchý: vezměte půl kila mrkve a udělejte z ní pyré, poté je zalijte litrem vody, osolte a nechte odpařit na celkový objem jednoho litru. To je celý recept, který vyléčí průjem u dítěte.

Objasnit zázračnou moc této polévky bylo možné až v roce 2002. Tehdy se zjistilo, že kyselé oligosacharidy obsažené v polévce zabraňují tomu, aby bakterie přilnuly k sliznici. Další studie ukázala, že tato polévka léčí dokonce průjem, který je odolný vůči antibiotikům.

Mrkev − skutečný zdroj živin. Je bohatá na vitamíny A, C, E, D, vápník, hořčík, fosfor a karoten. Vědci zjistili, že pravidelná konzumace mrkví pomáhá předcházet onkologickým onemocněním. Obsahuje také mnoho vlákniny, a tím odstraňuje ze střev škodlivé látky. Takže tato polévka ani dnes neztrácí na svém významu.

Nejpozoruhodnější je skutečnost, že Ernst Moreau při všech svých objevech žil skromný život a nedostal žádné ocenění.

Pracoval a zabýval se svou oblíbenou činností až do 74 let a pravděpodobně zachránil mnoho dalších životů. To vše stačí na to, abychom si ho připomněli a byli tomuto úžasnému muži vděční.

Pokud se vám tento inspirativní příběh líbil − sdělte to svým přátelům!