Užitečný žloutek pro štítnou žlázu

Tak jako každý jiný orgán v našem těle, i štítná žláza závisí od pravidelného zásobování živinami, které potřebujeme na správné fungování. Vaječný žloutek je dobrým zdrojem tří nejdůležitějších živin pro štítnou žlázu.

  • tyrosin

Je to aminokyselina, která je absorbována z bílkovinných potravin, a je produkována v těle z jiné aminokyseliny- fenylalaninu. Tyrosin je recept na dobrou náladu, eliminuje úzkost a strach, pomáhá bojovat proti stresu. Dvě slepičí vejce obsahují 0,5 g tyrosinu a 0,7 g fenylalaninu (v denní dávce 1 – 5 g).

  • jód

Podle Světové zdravotnické organizace je nedostatek jódu jednou z hlavních příčin zhoršeného vývoje mozku u dětí. Každý z nás musí přijímat během života dostatek jódu, aby štítná žláza mohla produkovat hormony. Jeden žloutek vajíčka poskytne tělu 12 mikrogramů jódu, což je 8% při denní normě 150 mikrogramů.

  • selen

Přibližně 90% hormonů vylučovaných štítnou žlázou sestává z T4, který se mění na aktivní hormon T3. Je to způsobeno enzymy závislými od selenu. V tomto případě může selen aktivovat hormon v T3 a deaktivovat jej zpět na T4. Proto je selen tak důležitý pro regulaci hormonů štítné žlázy. Jedno vejce poskytne vašemu tělu 16 mikrogramů selenu, což je 29% doporučeného denního příjmu.

Jak víte, stres zpomaluje činnost štítné žlázy. Léčba slepičími vejci je neobvyklá, ale je to účinný způsob, jak překonat onemocnění.

Nezapomeňte, že tento orgán je v komplexním vztahu s jinými žlázami a biochemickými procesy. Nerovnováha v kterékoli části systému může ovlivnit celý systém. Proto se léčba musí přizpůsobit konkrétní příčině.

Jestliže štítná žláza nefunguje správně, užívání jódu nebo jiných živin pro štítnou žlázu nemusí vůbec pomoci, dokonce může problém zhoršit. Promluvte si s endokrinologem, aby vám byla zjištěna vaše diagnózu včas.

zdroj: sovkusom.ru