9. Proti množení řas

Popel zabraňuje růstu řas ve vodě. Nemusíte dávat moc, aby to fungovalo. Stačí obyčejná polévková lžíce popela na 3800 litrů vody! Velmi užitečné, když se musíte postarat o vodní plochu nebo jezírko na zahradě.

10. K odstranění zápachu

Chcete-li odstranit nepříjemný zápach ve skříni na boty, vložte popel do hadru nebo starého trička. Umístěte tento svazek popela blízko bot. Chcete-li ze svého psa odstranit nepříjemný zápach, posypte jeho srst popelem a poté ji vykartáčujte. Už žádné nepříjemné pachy, zvláště pokud jej předtím umyjete speciálním šamponem.

11. Praní staromódního prádla

Můžete také prát s popelem. Je to trochu dlouhé, ale je to možné! Starověcí lidé používali popel carya. Jak na to se dozvíte zde.

12. Péče o ovocné stromy

Posypte popel kolem svých ovocných stromů: meruňky, broskve, třešně… peckovin to miluje! Stejně jako jablka trpí hořkou peckou, což je problém, který postihuje některé odrůdy včetně Bramleys.

13. K odpuzování mšic

Při nepříjemném napadení mšicemi nebo jiným lezoucím hmyzem rostliny důkladně namočte a celé je posypte prosátým popelem. Nechte působit přes noc a ráno opláchněte. Veškerý hmyz bude mrtvý nebo pryč. Velmi dobře působí na vrbu a rajčata.

14. K zahnání blech a klíšťat

Dřevěný popel můžete použít také k zabránění napadení blechami a klíšťaty nebo k jejich zahnání a zabránění kousnutí. Nasypte popel na oblast vyžadující ošetření. Zvířátka nevydrží věčně! Pravidelně ho roztírám na kusy dřeva, které skladuji za domem. A už jsem ošetřil dvůr kvůli blechám, které zamořily mé ubohé psy!

Bonusový tip našeho čtenáře

Jocelyne Velké poděkování patří Jocelyne, která se s námi laskavě podělila o svůj tip na recyklaci dřevěného popela.

Používá je k odstranění stop barvy na vlasy, které zůstaly na kůži:

„Když si barvím vlasy a po opláchnutí mi na kůži zůstanou stopy, odstraním je popelem.

Namočím roh hadříku, ponořím ho do popela a rozetřu stopy na kůži. Opláchnu a už žádné stopy. Funguje tam, kde nic jiného nefunguje.”