Příprava:

Veškerou zeleninu omyjte a nakrájejte nadrobno, ne moc nadrobno, ale čím menší nakrájíte – tím dříve oschne.
Na plech dáme mastný pečící papír, zeleninu promícháme a rovnoměrně na papír vyskládáme.

Takto by měla vypadat sušená zelenina

Nyní přichází sušení

Zelenina se musí sušit 10-12 hodin, záleží na troubě – některá silnější, některá slabší.
V každém bude zelenina sušit asi 10 hodin. Samozřejmě se na to občas podíváte, třeba v troubě bude suchý za 6-8 hodin, uvědomíte si, že je suchý pod prsty. Nemusíte se striktně držet jízdního řádu – jen ať je malým vodítkem pro jednodušší proces.

Zde je to, na co si musíte dát pozor v závislosti na troubě, ve které budete sušit:



Elektrická trouba:

Troubu zapněte na 70C – případně o něco více, dvířka nechte mírně pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Když je zelenina již mírně suchá, snižte teplotu na 60C nebo případně na 50C – záleží na síle trouby a pokračujte v sušení, dokud neucítíte, že pod prsty schne.

Sušička potravin:

K dispozici je normální možnost sušení a postupujte podle ní.

Když je suchá, přidejte do ní:

1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu (gusnel, zahušťovadlo – slouží k tomu, aby se vše neshlukovalo)
sůl dle libosti (originální Podravka je hodně slaná, já dala pro jistotu asi 200 g soli, ale je nejlépe to přilévat po troškách, tak uvidíte)
Zeleninu se solí umelte v mixéru nebo v mlýnku na kávu. Zkoušel jsem obojí, zde na obrázku níže: