postup přípravy:

Do hrnce nalijeme mléko a postupně jej zahříváme na teplotu 65°C. Do malé misky vymačkáme šťávu z citronu a polovinu přecedíme přes sítko do zahřátého mléka. Poté dobře promícháme a když se mléko začne srážet, vypneme oheň a přidáme zbytek citronové šťávy.

Dobře promícháme a sýr vyjmeme z hrnce do hluboké misky se studenou vodou, abychom se zbavili přebytečné vody. Poté sýr důkladně propláchneme a vymačkáme z něj vodu pomocí utěrky.

Na sporák si připravíme hrnec s cca 1/3 vody a do hluboké mísy s ledovou vodou přidáme cca 2 lžičky soli, kterou metličkou promícháme. Sýr vložíme do hrnce s vodou a zahříváme na teplotu 70°C, aby změkl.

Poté sýr formujeme do dlouhé nitě a během tahání ji hned namáčíme do mísy s ledovou vodou. Nit omotáme kolem prkénka na krájení a překrojíme na polovinu.

Pokud jsou nitě pro vás nedostatečně slané, můžete je namočit ještě na chvíli do slaného roztoku. Hotové sýrové nitě můžete ihned podávat.

Přejeme vám dobrou chuť!