Postupujte následovně:

  1. Vložte všechny suroviny do skleněné nádoby a zalijte je jablečným octem až po tu část, kde se začíná zužovat hrdlo (pár cm od vrchního okraje).
  2. Dobře to celé zamíchejte.
  3. Nádobu uzavřete a umístěte na tmavé a suché místo, například do spíže.
  4. Celou nálev nechte odstát přibližně 2 týdny. Občas obsah promíchejte – ať už zatřesením lahví nebo otevřením a použitím lžíce.
  5. Po 2 týdnech obsah přeceďte přes gázu, nějakou látku nebo trychtýř se sítkem. Pro co nejlepší výsledek je vhodné zbytek ještě přes látku vyždímat, aby z něj vyšla veškerá šťáva.
  6. Zcezenou tekutinu znovu uskladněte v uzavíratelné skleněné nádobě.
  7. Hotovo. Vaše nejmocnější přírodní antibiotikum je hotové!

užívání

Jak jsme již uvedli, jde o velmi silný prostředek, proto jej užívejte s mírou a opatrností. Má velmi výraznou a štiplavou chuť.

Užívejte denně 1 polévkovou lžíci (respektive 3 čajové lžičky). Nejlepší je rozředit si denní dávku na 3 části, čili 1 čajovou lžičku 3 krát denně.

Chcete-li můžete to užívat přímo a za tím ke zmírnění chuti pojíst měsíček pomeranče. Když je to však na vás příliš silné, můžete si to rozředit ve sklenici s vodou.

V případě akutních nebo silných infekcí můžete zvýšit dávkování na 6 krát po 2 čajových lžičkách denně.

Pro prevenci a léčbu chronických onemocnění uvedených v úvodu (artritida, dna, vysoký krevní tlak, cholesterol a podobně) stačí užívat dlouhodobě 1 čajovou lžičku denně.

Je to bezpečné i pro děti či těhotné ženy. V těchto případech však vždy užívejte přípravek zředěný s vodou a v menším množství, například 1/2 čajové lžičky denně.