Postup:
Cuketu důkladně omyjte a oloupejte tvrdou slupku. Doporučuje se však užívat mladé cukety. Cibuli omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Cukety a cibuli umelte na masovém strojku. Vše přendejte do hrnce se silným dnem. Dejte na oheň a vařte 50 minut. Nezapomeňte cuketu promíchat.
Poté přidejte rajčatový protlak, majonézu nebo zakysanou smetanu, sůl a tajné koření na kuře. Cuketový kaviár vařte dalších 30 minut. Cuketový kaviár by měl zhoustnout. Vařte vždy přikryté, ale každých 5 minut promíchejte. Do cuketového kaviáru přidejte podle chuti cukr a prolisovaný česnek.
Míchejte dalších 5-7 minut. Po 5 minutách přidejte ocet, cuketový kaviár rychle promíchejte podle babiččina receptu a odstavte z ohně. Cuketový kaviár vložte do sklenic a pevně uzavřete.