Dobrá zpráva: Australané zjistili, jak vyčistit vodu od plastového odpadu. Můžeme udělat totéž!

Voda teče do těchto potrubí z obytných oblastí a odtéká do blízké přírody. Odpady sem stékají díky přívalovým deštům a také ho sem dávají samotní obyvatelé. Takový filtrační systém snižuje škodlivé a nebezpečné vlivy lidské činnosti na přírodu.

© Storm Water Systems

Město začalo s instalací pouze dvou sítí a výsledky je překvapily: během několika týdnů nový filtrační systém zachytil více než 362 kg odpadu.

© CITY OF KWINANA / FACEBOOK

Poté bylo rozhodnuto nainstalovat tento systém v celém městě, aby se minimalizovalo znečišťování životního prostředí. Náklady na instalaci a výrobu sítí jsou poměrně vysoké − asi 10 tisíc dolarů pro každý systém. Ale obecně je použití tohoto systému výhodné, protože s jeho pomocí se podařilo snížit mzdové náklady tím, že se zrušily služby ručních sběračů odpadů.

© Storm Water Systems
© Storm Water Systems

Po naplnění se sítě vyzvednou a vysypou do kontejnerů. V třídicím centru se všechny položky vytřídí podle způsobu jejich dalšího zpracování.

© Storm Water Systems

Poté se sítě znovu zavěsí na potrubí a proces může pokračovat.

© Storm Water Systems

Tento nový filtrační systém dokazuje, že jednoduchá řešení jsou často účinná, a když se na ně zaměříme, můžeme výrazně zlepšit kvalitu životního prostředí a životní úroveň lidstva jako celku.

Víte, jaké užitečné inovace fungují v naší zemi? Napište nám o nich do komentářů!