Dieta pro dnu: co můžete a nemůžete jíst

S tímto onemocněním stoupá hladina kyseliny močové v krvi, což vyvolává akumulaci urátu sodného v kloubech a rozvoj akutního zánětlivého procesu doprovázeného otokem tkání, zarudnutím kůže a bolestivým syndromem. Kyselina močová je metabolický produkt purinů, přírodních látek nacházejících se v každé buňce těla a v potravinách. Mezi škodlivé puriny patří guanin, adenin, xanin a hypoxanin. Tyto látky se nacházejí v živočišných produktech a buňkách, které se dělí vysokou rychlostí (například kvasinky).

Jiné, nebezpečné puriny (teobromin, teofylin, kofein) se nacházejí v čaji, kávě a čokoládě. Užitečné puriny jsou součástí rostlinných produktů, slouží jako hlavní dodavatel organických kyselin, pomáhají alkalizovat tělo a odstraňovat z něj přebytečnou kyselinu močovou.

Dodržováním specifické stravy pro dnu lze snížit frekvenci a závažnost záchvatů. Speciální strava pomáhá:

  • zabránit rozvoji urolitiázy;
  • normalizovat hladinu cholesterolu;
  • stabilizovat tělesnou hmotnost.

Doporučuje se jíst 5-6krát denně v malých porcích. Ujistěte se, že pijete hodně tekutin. Během období exacerbace onemocnění by měly být ze stravy vyloučeny rybí a masové pokrmy, vejce a alkoholické nápoje.

Odborníci dávají následující nutriční doporučení pro dnu:

1. Minimalizovat konzumaci tučných ryb, masa mladých ptáků a zvířat.

2. Snižte spotřebu nasycených tuků a nahraďte je zeleninou při jakémkoli vaření, stejně jako mléčnými výrobky (s nízkým nebo nízkým obsahem tuku).

3. Snižte množství alkoholu – můžete konzumovat maximálně 250 ml suchého vína denně, ne více než 3-4krát týdně.

4. Vylučte ze stravy potraviny obsahující velké množství fruktózy – cukrovinky, sladké džusy a nealkoholické nápoje.

5. Zahrňte do stravy komplexní sacharidy – celozrnné výrobky, zeleninu a ovoce.

6. Omezte používání potravin obsahujících kyselinu šťavelovou – špenát, petržel, černý pepř, mák, cukrová řepa, fazole, kakao, ořechy.

7. Pijte více vody – minimálně 2 litry denně, pokud nejsou problémy s ledvinami a srdcem.

Je důležité si uvědomit, že se jedná pouze o obecné stravovací zásady pro dnu. Vzhledem k tomu, že tělo každého člověka je individuální, musíte před změnou stravy konzultovat lékaře. Je také důležité sledovat reakci těla a kromě dodržování stravy brát léky k léčbě dny.

Zdroj:econet.ru