Jak se nemoc projevuje
Dlouhé období asymptomatické hyperurikémie obvykle předchází nástupu první epizody akutní dny.
Odhaduje se však, že pouze u 10–15 % lidí s přetrvávající a těžkou hyperurikémií se po desetiletích nakonec vyvine dna. Odpověď na to není známa. Je však známo, že určité faktory podporují rozvoj akutní dny.
Jedním z takových faktorů je prudké zvýšení nebo snížení hladiny kyseliny močové a synoviální tekutiny v séru, což vede k ukládání nebo uvolňování krystalů monosodné močoviny do kloubu.
Taková rychlá změna hladiny kyseliny močové je způsobena:
- z opakovaných drobných poranění kloubu
- z těžké konzumace alkoholu
- z léků (některá diuretika, malé dávky aspirinu, alopurinol)
- z vysoké konzumace potravin bohatých na puriny
První epizoda akutní dny je obvykle lokalizována na bázi palce nohy (metatarzofalangeální kloub). Klouby, které jsou také běžně postiženy, jsou kolena, kotníky a trup, zatímco zápěstí, lokty a zápěstí jsou postiženy méně často.
Hlavní klinické příznaky akutní dny jsou:
Bolest: Intenzita bolesti se pohybuje od mírné až po velmi intenzivní. Bolest je zpravidla tak ostrá a intenzivní, že pacient typicky uvádí, že má potíže nebo nemůže vůbec chodit nebo že neunese tíhu ložního prádla, protože často bývá nástup akutní artritidy pozorován až při noc.
- Otok kloubu
- Zarudnutí
- Teplo
- Intenzivní citlivost
Epizoda akutní dny obvykle odezní, dokonce i bez léčby, během týdne nebo dvou, aby se znovu objevila po týdnech, měsících nebo dokonce letech. V případech, kdy není podávána žádná léčba, se přirozený průběh dny liší od epizod mírné bolesti, které odezní během několika hodin („menší ataky“) až po epizody recidivující akutní artritidy trvající 1-2 týdny.
Podle vědců existují důkazy, že kromě kloubů je dna spojena s kardiovaskulárními chorobami a selháním ledvin.
- – Snížit příjem tuků. Vybírejte libové mléčné výrobky a sýry.
- -Omezte konzumaci červeného masa a preferujte drůbež a ryby v množství předepsaném lékařem.
- – Vyhněte se pití alkoholu. Zvyšte příjem tekutin během dne.
- -Zvýšit spotřebu potravin bohatých na sacharidy (chléb, těstoviny, rýže, ovoce).
- -Snažte se postupně nabírat a udržovat si normální tělesnou hmotnost. Vyhněte se náhlému hubnutí.
- -Vyhýbejte se velkým a těžkým jídlům pozdě v noci.
Potraviny povoleny
- -Mléko
- -Jogurt
- -Sýr
- -Vejce
- – Bílý chléb
- – Cereálie (ne celozrnné)
- -Těstoviny
- -Ovoce
- – ořechy (kromě mandlí)
A v menším množství
- -Kuře, krůta, červené maso (hovězí, vepřové, jehněčí, kozí), slanina
- -Ryby, měkkýši (jiné než zakázané), humři, krabí ústřice
- – Hrách, fazole, špenát, čočka, chřest, houby, květák, chřest
- -Smažené brambory, chléb a celozrnné výrobky.
ZDROJ:simeteho.gr