Jak se nemoc projevuje

Dlouhé období asymptomatické hyperurikémie obvykle předchází nástupu první epizody akutní dny.

Odhaduje se však, že pouze u 10–15 % lidí s přetrvávající a těžkou hyperurikémií se po desetiletích nakonec vyvine dna. Odpověď na to není známa. Je však známo, že určité faktory podporují rozvoj akutní dny.

Jedním z takových faktorů je prudké zvýšení nebo snížení hladiny kyseliny močové a synoviální tekutiny v séru, což vede k ukládání nebo uvolňování krystalů monosodné močoviny do kloubu.

Taková rychlá změna hladiny kyseliny močové je způsobena:

  • z opakovaných drobných poranění kloubu
  • z těžké konzumace alkoholu
  • z léků (některá diuretika, malé dávky aspirinu, alopurinol)
  • z vysoké konzumace potravin bohatých na puriny

První epizoda akutní dny je obvykle lokalizována na bázi palce nohy (metatarzofalangeální kloub). Klouby, které jsou také běžně postiženy, jsou kolena, kotníky a trup, zatímco zápěstí, lokty a zápěstí jsou postiženy méně často.

Hlavní klinické příznaky akutní dny jsou:

Bolest:  Intenzita bolesti se pohybuje od mírné až po velmi intenzivní. Bolest je zpravidla tak ostrá a intenzivní, že pacient typicky uvádí, že má potíže nebo nemůže vůbec chodit nebo že neunese tíhu ložního prádla, protože často bývá nástup akutní artritidy pozorován až při noc.

  • Otok kloubu
  • Zarudnutí
  • Teplo
  • Intenzivní citlivost

Epizoda akutní dny obvykle odezní, dokonce i bez léčby, během týdne nebo dvou, aby se znovu objevila po týdnech, měsících nebo dokonce letech. V případech, kdy není podávána žádná léčba, se přirozený průběh dny liší od epizod mírné bolesti, které odezní během několika hodin („menší ataky“) až po epizody recidivující akutní artritidy trvající 1-2 týdny.

Podle vědců existují důkazy, že kromě kloubů je dna spojena s kardiovaskulárními chorobami a selháním ledvin.

  • – Snížit příjem tuků. Vybírejte libové mléčné výrobky a sýry.
  • -Omezte konzumaci červeného masa a preferujte drůbež a ryby v množství předepsaném lékařem.
  • – Vyhněte se pití alkoholu. Zvyšte příjem tekutin během dne.
  • -Zvýšit spotřebu potravin bohatých na sacharidy (chléb, těstoviny, rýže, ovoce).
  • -Snažte se postupně nabírat a udržovat si normální tělesnou hmotnost. Vyhněte se náhlému hubnutí.
  • -Vyhýbejte se velkým a těžkým jídlům pozdě v noci.

Potraviny povoleny

  • -Mléko
  • -Jogurt
  • -Sýr
  • -Vejce
  • – Bílý chléb
  • – Cereálie (ne celozrnné)
  • -Těstoviny
  • -Ovoce
  • – ořechy (kromě mandlí)

A v menším množství

  • -Kuře, krůta, červené maso (hovězí, vepřové, jehněčí, kozí), slanina
  • -Ryby, měkkýši (jiné než zakázané), humři, krabí ústřice
  • – Hrách, fazole, špenát, čočka, chřest, houby, květák, chřest
  • -Smažené brambory, chléb a celozrnné výrobky.

ZDROJ:simeteho.gr