Tedros Adhan Ghebreyesus i krizový expert Mike Ryan v této souvislosti vyzvali všechny státy, aby přísně dodržovaly všechny hygienické a zdravotní nařízení, ať už jde o nošení roušek, dodržování společenského odstupu, mytí rukou či testování. “Náš vzkaz lidem a vládám je jasný: Dělejte to všechno,” uvedl šéf WHO. Nošení roušek by se podle něj mělo stát symbolem solidarity po celém světě.

“Řada vakcín se nyní nachází ve třetí fázi klinických studií. Všichni doufáme, že brzy budeme mít k dispozici tyto účinné vakcíny, které budou bránit nákaze, avšak zázračný všelék v této chvíli neexistuje a je možné, že nikdy nebude,” dodal Tedros Adhan Ghebreyesus . Podle Ryana se zejména země, kde se nákaza rychle šíří, jako jsou Brazílie či Indie, musí připravit na dlouhou bitvu. “Dostat se z toho, bude trvat dlouho a bude to vyžadovat vytrvalé úsilí,” uvedl krizový expert WHO.

Expertní tým Světové zdravotnické organizace (WHO) v Číně, jehož úkolem bylo vypracovat podklady pro vyšetřování živočišného původu koronavírusovej pandemie, ukončil svou misi. Informovala o tom v pondělí agentura AFP s odvoláním na prohlášení WHO.

“Tým WHO ukončil svou misi, jejímž cílem bylo položit základy dalšímu společnému úsilí identifikovat původ viru SARS-CoV-2,” uvedl šéf WHO Tedros Adhan Ghebreyesus na virtuální tiskové konferenci.

Podle Ghebreyesusa se ve Wu-chan začnou epidemiologické studie, které se pokusí identifikovat potenciální zdroj infekce při počátečních případech objevených právě v tomto městě. Ghebreyesus během konference také řekl, že lidstvo i navzdory snahám co nejrychleji vyvinout účinné vakcíny zřejmě nikdy nenajde na nový typ koronavirus definitivně řešení. “V současnosti neexistuje žádné zázračné řešení a pravděpodobně ani nikdy nebude,” uvedl.

zDROJ:TOPKY.SK