sklizeň lipových květů
Existuje několik odrůd této léčivé rostliny. Liší se z hlediska kvetení a objemu koruny. Rané odrůdy dozrávají ve druhé dekádě června a pozdní – v červenci. Jinými slovy, je polovina léta. Čím větší jsou výhody lipového květu, tím více roste tato rostlina v čistších ekologických podmínkách. Sbírat květenství by mělo být daleko od městských omezení, podniků a rušných dálnic. Je lepší, když stromy rostou v parku nebo v lese.

Kdy se sklízí lipový květ?
Ty květenství, které jsou napůl rozkvetlé, by měly být sklizeny. V této fázi by některé květiny měly být ve fázi bud. Pokud některé květenství začalo mizet, je příliš pozdě na sběr surovin. Měli byste si vybrat pouze ty, které nejsou poškozeny škůdci a chorobami. Když se lipový květ sklízí k sušení, je také důležité počasí. Pokud venku vylévá déšť, bude muset být nákup surovin odložen na další den. Je lepší sbírat to ráno, ale ne brzy ráno. Ideální čas je považován za 9,00 – 9,30: v té době už rosa vysychá a slunce ještě není tak horké.

Jak správně sklízet lipový květ?
Léčivé květenství lze stříhat zahradními nůžkami nebo ručně. Je nutné sbírat nejen lipový květ, ale také listy k němu přiléhající. Ideální podmínky jsou teplota vzduchu 23 ° C – 26 ° C. Během tohoto období se nektar uvolňuje intenzivněji, takže suroviny jsou chutnější a zdravější. Sběr lipového květu musí být prováděn velmi pečlivě. Zároveň nesmíte lámat větve ani je pilovat!

Jak sušit lipové květiny?
Aby byly suroviny co nejužitečnější, měly by být po sběru řádně připraveny pro následné použití. Nestačí vědět, kdy sklízet lipový květ na čaj. Suroviny je třeba ještě vytřídit (odstranit poškozené květenství). Poté by měl být řádně vysušen. To lze provést dvěma způsoby:

Přirozené sušení – k tomu se na suchý vodorovný povrch nanese čistý bavlněný hadřík nebo bílý papír a v tenké rovnoměrné vrstvě se položí lipový květ. Místnost, kde se suší suroviny, musí být dobře větrána. Kromě toho musí být květenství chráněno před jasným slunečním světlem. K rovnoměrnému sušení je třeba květenství denně míchat. Časem tento postup trvá 3-4 dny. Sušené suroviny se skladují v plátěných pytlích, papírových pytlích nebo těsně uzavřených keramických nádobách. Doba použitelnosti je 2 roky.
Ve speciální sušičce – květenství by mělo být rozloženo v tenké vrstvě na palety. Před sušením lipového květu musíte pečlivě prostudovat režimy jednotky. Program určený pro sušení bylin je považován za ideální. Pokud taková funkce neexistuje, můžete ručně nastavit teplotní režim 40 ° С – 45 ° С. Doba schnutí je 7-8 hodin. Podmínky skladování surovin a jejich trvanlivost jsou stejné jako v předchozí verzi.


Lipový květ – aplikace
aplikace lipového květu
Květenství této léčivé rostliny má různá použití. Tato odrůda přímo souvisí s užitečností lipového květu. Květenství lze použít v této podobě:

infuze;
čaje;
odvary;
alkoholové tinktury.
Lipové květy lze použít i během těhotenství. Jako každý jiný lék by však i čaje a infuze na nich založené měly být brány inteligentně. V případě nachlazení může nastávající matka užívat tento lék jako antipyretický a diaforetický „lék“. Aromatický lipový květ navíc pomáhá vyrovnat se s bolestmi v krku, stomatitidou a dalšími chorobami ústní dutiny.

Květinový čaj pomáhá ženě, která nosí dítě, zvládnout otoky. Lipový květ během těhotenství se používá při léčbě bronchitidy a pneumonie. Dlouhodobé a nekontrolované užívání tohoto „léku“ je však nepřijatelné. Musíte ji užívat až po konzultaci s lékařem. Lékař vezme v úvahu stav ženy, závažnost onemocnění a zváží rizika s očekávaným výsledkem. Poté lékař předepíše optimální a zároveň bezpečný léčebný režim.

Lipové květiny pro hubnutí


Nadbytečné kilogramy zmizí kvůli diaphoretickému účinku, který tyto květenství mají. Přispívají k tekutině, která se hromadí v tkáních z těla. Zároveň odcházejí toxiny, strusky a další nečistoty. Díky tomuto čištění jsou stanoveny metabolické procesy. Výsledkem je, že tuk není uložen v rezervě, ale kalorie jsou přeměněny na energii.

Koupele na spalování tuků jsou považovány za velmi účinné v boji proti nadváze. Prvním krokem je příprava hojivé infuze: 100 g suchých surovin se nalije do 0,5 litru vroucí vody. Lék se udržuje po dobu 2-3 hodin. Poté se koncentrovaný roztok nalije do lázně s vodou o příjemné teplotě. Doporučený kurz je od 10 do 15 procedur. Musíte se vykoupat po dobu 20 minut. Tyto postupy můžete provádět dvakrát nebo třikrát týdně. Pro zvýšení účinku se doporučuje užívat čaj z květenství současně.

Jak vařit lipový květ?

Složení :

suché květenství – 15 g;
voda je sklenice.
Příprava, aplikace

Květy se nalijí vroucí vodou a nádoba je pokryta víkem.
Vydržte asi 10 minut, přefiltrujte a zřeďte horkou převařenou vodou (doporučené poměry – 1: 1).
Pijí čaj na spalování tuků studený nebo horký. Maximální denní dávka jsou 3 sklenice. Délka stravy je 2 týdny.
Kašel z lipového květu

Čaj vyrobený z květenství je účinným lékem na onemocnění horních cest dýchacích. Výsledkem je trojitá akce:

  • protizánětlivý;
  • změkčovadlo;
  • antimikrobiální.

Jak připravit čaj z lipového květu?

Složení :

  • sušené květiny – 1 polévková lžíce;
  • voda – 200 ml;
  • med – 1 čajová lžička.

Příprava, aplikace

  1. Květenství je třeba nalít vroucí vodou, zakrýt sklenici víkem a nalít drogu po dobu půl hodiny.
  2. Čaj je filtrován a obohacen medem.
  3. Tento lék musíte vypít v teplé formě ve 2 dávkách. Doporučený kurz je 5-7 dní.

Lipové květiny na cholesterol

Složky obsažené v těchto květenstvích pomáhají stimulovat tělo k obnovení normálního výkonu. Díky použití léku připraveného na základě lipového květu se zlepšuje biochemické složení krve. Účinné látky působí nejen na cholesterol cirkulující krví, ale také na husté frakce, které se usazují ve formě plaků.

Jak užívat lipové květy na cholesterol?

Složení :

  • sušené květenství – 1 polévková lžíce;
  • voda – 250 ml.

Příprava, aplikace:

  1. Suroviny se drtí na prášek v mlýnku na kávu.
  2. Nalijte vroucí vodu a vařte na malém ohni po dobu 7-10 minut.
  3. Bujón se filtruje a ochladí na příjemnou teplotu.
  4. Tento lék musí být rozdělen do 3 dávek, z nichž každá se doporučuje půl hodiny před jídlem. Lék by měl být užíván po dobu 2 týdnů. Poté si dají 2měsíční pauzu a znovu pokračují v léčbě.

Lipové květiny do vlasů

Květenství má na vlasy následující účinek:

  • dát sílu;
  • eliminovat lupy;
  • vyživujte vitamíny;
  • posílit kořeny;

Odvar z lipového květu na vlasy

Složení :

  • květenství – 8 lžící;
  • voda – 500 ml.

Příprava, aplikace

  1. Květy se nalijí vroucí vodou a vaří se na malém ohni po dobu 17 minut.
  2. Bujón trvá půl hodiny a filtruje se.
  3. Po umytí si opláchnou vlasy. Doporučená frekvence je dvakrát týdně.

Zdroj:shkolazhizni.ru