Rtěnka k nezaplacení

Linden je  zklidňující, pocení a změkčovač kašle . Pyl lipy, zejména v kombinaci s medem, zmírňuje nervové napětí v milostných vztazích, zvyšuje sebevědomí.

Pyl blahodárně působí na  gastrointestinální trakt, obnovuje chuť k jídlu, zmírňuje únavu, pomáhá bojovat s neurózami a depresemi, neurastenie a nemoci prostaty, cukrovku  a nakonec pomáhá  obnovit normální srdeční funkce.

Připomeňme, že květiny (ve skutečnosti se používají nejen květiny, ale celé květenství spolu s listeny) lipy jsou nejoblíbenější lidové diaphoretiky.

Pijte páru ve formě horkého čaje večer před spaním.

Jako  diaphoretikum se lipové květy používají samy o sobě i ve směsích: lipové květy – 5,0 g, divizny – 2,0 g, černé bezové květy – 3,0 g.

Tato směs se vaří ve 2 šálcích vroucí vody, filtruje se, vymačká se a vypije se za tepla.

Lipové květy se často přidávají do směsí k léčbě různých nemocí, zejména  nemocí žaludku, jater, střev a ledvin,  nemluvě o  nachlazení .

Smíchejte lipové květy, heřmánek, dubovou kůru odebrané ve stejných částech. Nalijte 1 polévkovou lžíci. l. směs 250 ml vroucí vody, vařte na mírném ohni po dobu 5 minut. Nechte vařit po dobu 1 hodiny, vypusťte. Pomocí  kloktat.

Bronchitida.  Smíchejte ve stejných dílech limetkový květ, trikolóru fialovou, kořen elecampanu, šalvěj, březové pupeny.

Vařte 1 polévkovou lžíci. l. odběr 200 ml vroucí vody.

Trvejte pod víkem po dobu 30 minut, přeceďte, vymačkejte a doplňte vroucí vodou na původní objem. Pijte 3 sklenice 3x denně.

Zdroj.Fithacker