Postup:
⠀
V jedné misce smícháme mouku, kakao, kypřicí prášek, sodu.
⠀
Ve druhé — vyšleháme změklé máslo a potom vejce, přidávejte je po jednom.
⠀
Do hrnku mléka vlijeme lžíci octa.
⠀
Smícháme dohromady obsah tří misek: suché součásti, našlehanou směs a zkvašené mléko.
⠀
Získáte čokoládové těsto — aromatické, tekoucí, mírně husté — nalijeme do otevírací formy, ve které dno vyložíme pečicím papírem a boky potřeme rostlinným olejem.
⠀
Pečeme při 200 ͦС přibližně 30 minut. Zkoušíme párátkem.
⠀
Nechte korpus vystydnout, vyndejte ho z formy a rozkrojte na dvě části. Připravíme krém tak, že vyšleháme polovinu balení másla s polovinou balení kondenzovaného mléka a potřeme korpus.
Vrchní část dortu polijeme čokoládou rozehřátou v tepelné lázni.
⠀
Čokoládový dort je hotov! A teď vám poradím, jak změnit základní verzi dortu.
Můžete si vyrobit jiný krém: smetanový, s kondenzovaným mlékem nebo karamelový, žloutkový nebo kakaový, lze ho i jen potřít hustou kysanou smetanou!
Do krému můžete přidat v zimě švestky nebo ořechy, v létě čerstvé bobule − třešně, maliny, meruňky!
Dort můžete ozdobit krémem nebo čokoládovou polevou, strouhanou čokoládou nebo bobulemi…
⠀
Dobrou chuť!