Zde je 6 takových nejčastějších příčin:

1. Dehydratace

Pokud není vaše tělo dostatečně hydratované, tělo začne zadržovat vodu, následkem čehož jsou otoky rukou, lýtek, kotníků a chodidel.

K předcházení dehydratace se ujistěte, že pijete dostatečné množství čisté nebublinkové vody a omezte také příjem kávy a slazených limonád.

2. Nadměrný příjem soli

Edémy se často vyskytují tehdy, když tělo začíná využívat nahromaděné rezervy vody. K tomu dochází obvykle v případech, kdy nadměrně konzumujete potraviny bohaté na sodík, respektive sůl.

Kontrolujte proto svůj příjem soli. To je nejlepší dělat tak, pokud budete jíst nezpracované potraviny (nedosahující sůl) a solit si budete sami mořskou nebo Hymalájskou solí.

Největším problémem totiž není samotné nadměrné solení, ale konzumace zpracovaných potravin. V těchto případech si lidé neuvědomují, kolik soli vlastně jedí a tak její celkový příjem nemají pod kontrolou.

Sodík najdete iv takových potravinách, ve kterých byste to vůbec nečekali – jako například různé předpřipravené omáčky, zpracované maso (salámy, klobásy) či dokonce zavařená zelenina.

3. Nedostatek vitaminu B6 (pyridoxin)

Uvedený vitamín je klíčový pro množství důležitých tělesných procesů, které udržují rovnováhu tekutin v těle. Jeho nedostatek pak způsobuje otoky.

Publikace Journal of Caring Sciences publikovala studii, v níž ženy s premenstruačním syndromem 2 dostávali tento vitamín na denní bázi. Ukázalo se u nich brzy výrazné zlepšení v ústupu otoků.

Jde o vitamin rozpustný ve vodě, který můžete přijímat ve formě doplňků stravy.

K potravinám bohatým na vitamín B6 patří kuřecí maso, banány, tuňák, brambory, sušené ovoce, pistácie, libové hovězí maso a slunečnicová semínka.

Pokračování na další straně

4. Nadměrná konzumace zpracovaných potravin

Jak jsme již uvedli výše, zpracované potraviny jsou bohaté na sůl a množství dalších toxických aditiv, které nadměrně zatěžují játra a ledviny, čímž zvyšují riziko otoků.

Obsahují také hodně cukru a umělých sladidel, které vedou k prudkým výkyvům inzulínu a krevního cukru.

V případě diabetiků jsou to vážné komplikace, které mohou zadržování vody v těle a tvorbu otoků dále zhoršovat.

5. Nedostatek hořčíku

Nízké hladiny hořčíku v těle zpomalují vitální funkce více důležitých orgánů a vyvolávají otoky.

Výzkum v této oblasti ukázal, že příjem 200 mg hořčíku denně snižuje výskyt edémů u žen s premenstruačním syndromem.

Pro doplnění hořčíku užívejte doplňky stravy a také potraviny jako špenát, celé zrniny, ořechy, tmavou čokoládu (kakao) a avokádo.

6. Nedostatek draslíku

Draslík je extrémně důležitý, ale často opomíjený minerál, který je nepostradatelný pro správnou funkci buněk, tkání a celých orgánů. Hraje také významnou roli při udržování hladiny tekutin v těle.

Jeho nízké hladiny vedou k zadržování vody, přibírání a svalovým křečím.

Draslík navíc kontroluje hladinu sodíku v krvi, je jeho jakousi protiváhou. Zvýšený příjem draslíku vytlačuje z buněk sodík, čímž se zvrátí proces tvorby otoků.

Z potravin najdete draslík převážně ve žlutém a červeném melounu, bramborách a banánech.

Zdroj:Domacaeliecba.sk