4) Štěpení nehtů

Malé rozštěpení nehtů (obvykle na jejich koncích) naznačují onemocnění jako jsou psoriáza, vypadávání vlasů a onemocnění pojivových tkání (šlach a vazů).

Mohou se vyskytnout i v případě nedostatku zinku.

5) Promáčknuté nebo prohnuté nehty

Zatímco při vypouklých nehtech se nehty ohýbají směrem vzhůru, při jakoby promáčknutých nehtech vypadají, jako byste je zatlačili dovnitř a připomínají lžičku.

Příčinou může být nedostatek železa, nízký krevní tlak, onemocnění srdce nebo hemochromatóza (onemocnění jater způsobené přílišnou absorpcí železa).

6) Trhání nehtů

Trhání nehtů na rozdíl od štěpení znamená, že se rozdvojují ne na koncích, ale po celé své délce nebo šířce nad lůžkem. Mohou se také štěpit a odlamovat.

Tento stav nehtů je způsoben podvýživou nebo chronickým nedostatkem některých živin jako jsou kyselina listová, vitamin C nebo zinek. Vyskytuje se také při psoriáze.

7) Zhrubnutí nehtů

Nehty by měly být přiměřeně tlusté, hladké a silné. Nikdy ne však příliš hrubé, že je obtížné je ostříhat.

Ztluštělé nehty naznačují problém s cirkulací krve, nemoci plic, houbovité infekce (mykózy), psoriázu nebo problémy se štítnou žlázou.

8) Divně zbarvené nehty

Žluté nehty mohou být následkem hepatitidy (žloutenky). Tmavé pruhy na špičkách nehtů předznamenávají potenciálně srdeční selhání.

Modré nehty jsou znakem slabého prokysličení krve a jejich zelená barva zase poukazuje na bakteriální infekce.

Příliš bledé nebo bílé nehty jsou znakem nedostatku vitamínů. Červené šmouhy pod nehty jsou zase časným příznakem infekce srdečních chlopní.

Jak vidíte, diagnostika podle nehtů dokáže toho hodně prozradit o vašem zdraví. Proto je důležité, abyste nehtům začali věnovat náležitou pozornost a více si svých nehtů všímali.

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/