2. Tomel je zdrojem silných antioxidantů

Tomel obsahuje prospěšné rostlinné složky s antioxidačními vlastnostmi. Antioxidanty pomáhají předcházet nebo zpomalovat proces poškození buněk tím, že zabraňují oxidativnímu stresu spouštěnému nestabilními molekulami nazývanými volné radikály.

Oxidační stres je spojován s řadou chronických onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky, rakoviny a některých neurologických onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Naštěstí konzumace potravin bohatých na antioxidanty může pomoci v boji proti oxidativnímu stresu a snížit riziko mnoha chronických onemocnění.

Strava s vysokým obsahem flavonoidů, které jsou silnými antioxidanty a nacházejí se ve slupce a dužině tomelu, snižuje pravděpodobnost rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny plic a zpomaluje věkem podmíněný pokles mozkové aktivity.

Tomel je bohatý na karotenoidy, zejména beta-karoten. Studie na více než 37 000 lidech zjistila, že konzumace potravin obsahujících beta-karoten významně snižuje riziko cukrovky 2. typu.

3. Tomel a jeho přínos pro srdce

Srdeční choroby jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí a ovlivňují životy milionů lidí. Většině srdečních chorob se však dá předejít snížením rizikových faktorů, jako je nezdravá strava.

Díky silné kombinaci živin obsažených v tomelu je vynikající volbou pro zlepšení zdraví srdce. Tomel obsahuje antioxidační flavonoidy, jako je kvercetin a kempferol. Studie prokázaly, že strava s vysokým obsahem flavonoidů snižuje pravděpodobnost rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Takže studie zahrnující asi 100 000 lidí zjistila, že konzumace potravin obsahujících flavonoidy snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby až o 20 %. To je možné díky tomu, že flavonoidy snižují krevní tlak, špatný cholesterol a snižují záněty.

Studie na zvířatech prokázaly, že kyselina tříslová a gallová významně snižují krevní tlak, jeden z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění.

4. Tomel snižuje záněty v těle

Nemoci, jako jsou srdeční choroby, artritida, cukrovka, rakovina a obezita, jsou způsobeny chronickým zánětem.

Strava s vysokým obsahem protizánětlivých potravin může pomoci snížit zánět v těle, a tím snížit pravděpodobnost jeho rozvoje.

Tomel je vynikajícím zdrojem tak silného antioxidantu, jakým je vitamín C. Chrání buňky před poškozením volnými radikály a účinně bojuje proti zánětům. Vitamin C snižuje možnost poškození buněk volnými radikály přidáním elektronu k nestabilním molekulám.  

Výsledky osmitýdenní studie u 64 obézních lidí ukazují, že užívání 500 mg vitamínu C dvakrát denně snižuje hladinu C-reaktivního proteinu a interleukinu-6, které jsou hlavními markery aktivity zánětlivého procesu v tělo. 

Kromě toho četné studie prokázaly, že vitamín C snižuje riziko rakoviny prostaty, cukrovky a srdečních chorob.

Jak již bylo zmíněno výše, tomel obsahuje karotenoidy, flavonoidy a vitamín E, které mají také vysoký protizánětlivý účinek.

5. Tomel je bohatý na vlákninu

Vysoká hladina „špatného“ cholesterolu zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, zejména infarktu a mozkové mrtvice. Potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny pomáhají tělu zbavit se přebytečného cholesterolu. Mezi tyto produkty patří tomel.

Jedna studie zjistila, že konzumace tomelového pečiva po dobu 12 týdnů vedlo k významnému snížení lipoproteinů s nízkou hustotou.

Vláknina je také nezbytná pro normální funkci střev. Podílí se také na regulaci hladiny cukru v krvi. Rozpustná vláknina obsažená v tomelu zpomaluje rozklad cukru, a tím zabraňuje vrcholům krevního cukru.

Studie na 120 lidech s cukrovkou zjistila, že konzumace rozpustné vlákniny pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho je vláknina potravou pro prospěšnou střevní mikroflóru, která pozitivně ovlivňuje trávicí proces a celkové zdraví organismu.

6. Tomel je dobrý pro zdraví očí

Tomel obsahuje velké množství vitamínu A, který je nezbytný pro udržení zdraví orgánů zraku. Vitamin A je důležitou složkou proteinu zvaného rodopsin, který zajišťuje normální funkci spojivkových membrán a zdraví rohovky. Rodopsin je zodpovědný za noční vidění a v jasném světle je přijímačem modré oblasti spektra. Vitamin A je také nezbytný pro zdraví srdce, ledvin a plic.

Připomeňme, že 1 střední tomel představuje polovinu denní potřeby vitaminu A. Vitamin A je důležitou složkou rodopsinu, zrakového pigmentu citlivého na světlo. 

Plody kaki také obsahují lutein a zeaxantin, což jsou antioxidační karotenoidy, které jsou také důležité pro udržení zdraví očí. V hojném množství se nacházejí v sítnici, tenké vrstvě nervové tkáně citlivé na světlo ve vnitřní zadní části oční bulvy.

Potraviny bohaté na lutein a zeaxanthin snižují riziko některých očních onemocnění, věkem podmíněné makulární degenerace, která může způsobit ztrátu zraku.

Studie na více než 100 000 lidech zjistila, že konzumace potravin s vysokým obsahem luteinu a zeaxantinu snižuje pravděpodobnost vzniku věkem podmíněné makulární degenerace o 40 %.

7. Tomel posiluje imunitní systém

Tomel je zásobárnou vitamínu C, který je zodpovědný za fungování imunitního systému. Vitamin C nás nejen chrání před nachlazením, ale také zvyšuje tvorbu kolagenu, což má pozitivní vliv na pružnost pokožky, urychluje regeneraci a tvorbu antioxidantů v těle. Vitamin C také zabraňuje rozvoji některých typů rakoviny, astmatu a kardiovaskulárních onemocnění.

8. Tomel podporuje zdraví trávení

Tomel obsahuje značné množství vlákniny, která je nezbytná pro normální fungování trávicího systému. Vláknina zabraňuje zácpě a reguluje střevní motilitu. Kaki také obsahuje třísloviny, skupinu polyfenolů, které podporují vstřebávání bílkovin, urychlují metabolismus a mají výrazný protiprůjmový účinek. Třísloviny, nebo jednodušeji třísloviny, se také používají při léčbě zánětů úst a krku.

9. Tomel je dobrý při cukrovce

Tomel může být skvělou pochoutkou pro diabetiky. Navzdory výrazné sladké chuti má tomel průměrný glykemický index. Tomel lze proto opatrně, v omezeném množství, zařazovat do jídelníčku diabetiků. Při správném užívání má tomel příznivý vliv na organismus diabetiků.

Tomel obsahuje takové bioaktivní látky jako proanthokyanidin, karotenoidy, třísloviny, flavonoidy, antokyanidy, katechiny atd. Bojují s oxidativním stresem, posilují cévy, pomáhají krotit hlad, což je velký problém pro diabetiky, regulují hladinu cukru v krvi.  

10. Tomel zvyšuje energetickou hladinu těla

Tomel dodává tělu energii, obsahuje totiž hodně draslíku a dalších elektrolytických minerálů, které přenášejí elektrické impulsy. V mnoha klinických studiích bylo prokázáno, že draslík snižuje hladinu krevního tlaku, což je důležité u kardiovaskulárních onemocnění, jako je mrtvice. Jedna sklenice tomelové šťávy vám dodá energii na celý den. 

Potřebujete ještě více podnětů k zařazení tohoto lahodného ovoce do svého jídelníčku?

Zde jsou vitamíny a minerály nalezené v japonské odrůdě tomel zvané kaki. Jedno ovoce obsahuje:

  • Hořčík, 15 mg. Hořčík působí blahodárně na organismus v mnoha ohledech, včetně úbytku přebytečných kilogramů. Podle National Institutes of Health urychluje hubnutí, podporuje tvorbu svalové a kostní hmoty a snižuje tělesný tuk. 
  • Vápník, 13 mg. Věděli jste, že vápník může snížit riziko rakoviny tlustého střeva? Nedávné výzkumy naznačují, že nedostatek tohoto minerálu zvyšuje pravděpodobnost vzniku kolorektálního karcinomu. Příjem dostatečného množství vápníku nejen zabraňuje rozvoji rakoviny tlustého střeva, ale také posiluje kosti a zuby.
  • Fosfor, 29 mg . Fosfor se účastní procesů přenosu kyslíku do červených krvinek a také opravy buněk. Fosfor spolu s vápníkem dodává pevnost kostem a zubům.   
  • Kyselina listová (vitamín B9) , 13 mcg. Potřeba kyseliny listové u dospělého člověka je 400 mg denně. V těhotenství se zvyšuje. Kyselina listová je nezbytná pro normální vývoj plodu a na úrovni jejího obsahu závisí stav ženy a průběh těhotenství.  
  • Cholin (vitamín D 4 ) , 12,8 mg. Přítomnost této živiny ve stravě je zvláště důležitá pro dospělou populaci a seniory. Studie na lidech s nedostatkem vitaminu D 4 ukázala, že 77 % mužů a 80 % žen v postmenopauzálním období vykazuje známky subklinické orgánové dysfunkce (ztučnění jater a poškození svalů).
  • Lykopen, 267 mcg. Lykopen má silný protizánětlivý účinek. Chronický zánět je hlavní příčinou mnoha nemocí, včetně srdečních a cévních onemocnění, cukrovky a rakoviny, podle National Institutes of Health. Bylo prokázáno, že lykopen inhibuje rozvoj rakoviny prsu a snižuje riziko úmrtí na rakovinu prostaty. 
  • Lutein + Zeaxanthin 1401 mcg Jsou to karotenoidy, které dodávají mnoha druhům ovoce a zeleniny jejich zářivé barvy. Tyto antioxidanty hrají důležitou roli při udržování zdraví očí, zejména čočky a žluté skvrny. Lutein a zeaxanthin chrání oči před škodlivými účinky modrého světla. Ze 600 karotenoidů nalezených v přírodě se pouze tyto dva nacházejí ve velkém množství v sítnici.  

Jak přidat kaki do svého jídelníčku

Kaki lze snadno přidat do široké škály pokrmů, což výrazně zvýší množství prospěšných živin ve vaší stravě.

Říká se, že tomel chutná lépe, když se jí samotný. Zralé kaki je nejlepší jíst lžící. Tomel lze také smíchat s jiným ovocem (například pro přípravu ovocných salátů), což výrazně zvýrazní jeho chuť.

Tomel je skvělá svačina. Dá se využít i při přípravě různých lahodných pokrmů. Tomel se hodí ke sladkým i kořeněným jídlům.

Zde jsou nejčastější způsoby, jak přidat tomel do naší stravy:

  • Jako součást salátu ve formě plátků, které ho provoní.
  • Přidejte do ranního jogurtu nebo ovesné kaše.
  • Pečený kaki jako dezert.
  • Pečivo (muffiny, chléb, muffiny) se sušeným nebo čerstvým kaki.
  • Jako součást ovocných salátů s lesním ovocem a citrusovými plody. 
  • Grilovaný tomel s pečeným brie jako předkrm.
  • Pečený kaki s kuřecím masem nebo masem.
  • Tomel jako součást smoothies.
  • Sušené plátky tomelu ve formě ovocných lupínků.

závěry

Tomel je všestranné ovoce, které obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, vlákniny a prospěšných rostlinných složek. 

Navíc přispívá k udržení zdraví srdce, zrakových orgánů, trávicího systému a snižuje záněty v těle.

Kaki je navíc velmi chutné ovoce, které se hodí k ostatním produktům. Zařadit tomel se všemi jeho prospěšnými vlastnostmi do našeho jídelníčku je proto stejně snadné jako loupání hrušek.

Není žádným překvapením, že mnoho zdravotních přínosů z tomelu právem dělá superpotravinu, ovoce bohů. Můžete se podělit o své recepty na tomel. Rádi bychom je vyzkoušeli! 

Zdravé jídlo je lék. Užijte si zdravý životní styl!

Užitečné vlastnosti tomelu jsou dány jeho jedinečným složením. Když máte představu o tom, k čemu je tomel užitečný a jak jej správně používat, můžete si nejen vychutnat jeho chuť, ale také použít tomel k léčebným účelům. Ale i přes léčivé vlastnosti tomelu je třeba mít na paměti, že vše by mělo být s mírou. I takové zdravé ovoce může při nadměrné konzumaci škodit.

Zdroj.yandex