Péče o česnek je důležitá

Když už máme česnek zasazený je důležité provzdušňování a odplevelování půdy. Během suchých dní je velmi důležité půdu zavlažovat, aby měl česnek neustálý přísun živin. Pokud česnek ještě během růstu hnojíte, vždy ho hnojte až po západu slunce, abyste nespálili listy.

Sběr a skladování

Česnek je nejlepší sbírat, když dozrává. To, kdy česnek dozrává zjistíte tak, že jeho nať směřuje k zemi. V tomto období je tedy nejlépe každou rostlinu podebrat rýčem a následně vytáhnout rukou z půdy. Hlávky byste však neměli oklepávat, tím byste je pouze poškodili a zkrátili tak skladovatelnost česneku.

Když je česnek sklizený, svažte ho a sušte ve stínu. Skladujte ho v dobře větrané místnosti, ve které je minimální vlhkost a chlad.

 Další tipy od zkušených pěstitelů

  • když ze země vykouknou první listy česneku dejte rostlinkám hnojivo s obsahem dusíku. V 10 litrech vody rozpusťte 1 lžíci močoviny a aplikujte na řádky. Já dávám 7-10 l na jeden metr čtvereční.
  • když listy česneku dosáhnou výšku 10-15 cm, dohrňte zeminu z cibulky a posypte dřevěným popelem. Potom opět zahrňte půdou. Tuto proceduru opakujeme i když se objeví palička. Jinak půdu neokopávám ani nekypřím.
  • když se hlavičky začne spirálovitě stáčet, odstraňte je a nechte jen pár, na nich uvidíte, kdy je čas na sběr česneku (hlavičky je lepší sbírat dříve, než jsou docela stočené, česnek se tak zbytečně nevyčerpává a energii věnuje tvorbě plodu). Z do oblastí si můžete udělat výbornou česnekovou pastu, je plná vitamínů.
  • Chcete-li česnek pěstovat z vlastních semínek, je třeba pořádně je přesušit. Semínka se vysadí jako běžně vysazujeme česnek, vyroste však jednostrúčkový česnek. Ten se může zužitkovat, ale jelikož je velmi malý, je lepší ho vysadit na podzim a pak vypěstovat normální česnek. Musíte však oželet jednu sezónu. 🙂
  • Já doporučuji moření česneku. Četla jsem, že na moření jsou všelijaké názory, ale když jsem nemorila, úroda byla malá. Moříme v SULKO podle návodu.
  • Nedám dopustit na popel. To mi poradila už dávno moje tchyně. Popel nejprve vpracuji do půdy, kde budu sázet česnek a potom jej před sázením vyvalím ještě v popelu – ale pozor pouze v dřevěném. Mám ho pěkný každý rok.
  • Česnek vždy sázím k jahodám i mezi ně. Mám ověřené, že tam se česneku daří. Určitě česnek nedávejte tam, kde jste měli kořenovou zeleninu.
  • Tam je půda vyčerpána o živiny, které česnek potřebuje. Také je dobré, sázet ho tam, kde byl salát, fazole nebo hrách.