Pěstovat rajčata znamená pěstovat je samostatně a získávat plody, aniž bychom se museli starat o jejich původ nebo kvalitu. Konzumace produktů z vlastního pole je také zárukou čerstvosti.

Jak ale vypěstovat rajčata, která mají lepší chuť než ta prodávaná v supermarketech?

V první řadě je třeba vědět, že pěstování tohoto ovoce je velmi snadné, ale vyžaduje velkou péči. Pro pěstování rajčat stačí umístit semena několik centimetrů pod půdu, mulčovat je a zalévat. Pak teoreticky rajčata vyrostou během dvou až tří měsíců.

Klíčky se objeví téměř okamžitě, ale musíte být trpěliví, aby se rajčata objevila a rostla. Během čekání však můžete udělat mnoho pro to, abyste podpořili normální vývoj plodu. Kromě vody a různých hnojiv je naprosto nezbytná jedna speciální přísada: vaječné skořápky. Ano, vaječné skořápky lze použít jako hlavní materiál při zahradničení. Podívejme se, proč a jak.

Proč používat vaječné skořápky?

Vaječné skořápky lze použít jako lék pro rajčata. Pamatujte, že postupy zkušených pěstitelů jsou vždy účinné a promyšlené. Když se snažíme pěstovat ovoce, zeleninu a bylinky, nesmíme zapomínat na to, jak důležité je dodávat jim správné živiny. Ne všechny důležité živiny lze získat pouze z pitné vody.

Stejně jako my lidé užíváme vitamínové doplňky, abychom se udrželi v kondici, potřebují vitamíny a minerály i rostliny.

Velmi důležité jsou železo, zinek a hořčík. Vaječné skořápky obsahují vápník, který je pro rajčata velmi důležitým minerálem. Vápník je nezbytný pro normální vývoj kořenového systému, je přítomen v buněčných strukturách a výrazně zvyšuje odolnost proti napadení houbami a parazity. Nedostatek vápníku se okamžitě projeví signálem hniloby, při níž se plody postupně začnou rozpůlovat.

Jak přidat vaječné skořápky do půdy

Nejlepší způsob, jak přidat vaječné skořápky do půdy, je nakrájet je na malé kousky. Rozemelte je na prášek nebo na konzistenci podobnou mouce. Polévkovou lžíci nasekaných skořápek vložte do poměrně hluboké jamky. Posypte je zeminou a zasejte semínka rajčat. Rozdrcené skořápky poskytnou rajčatům během vegetačního období pravidelný přísun vápníku.

Jedná se o zcela udržitelné doporučení, které nepoškozuje životní prostředí ani zdraví rajčat. Tuto radu lze použít i pro péči o všechny ostatní prvky našich zahrad! Je také zcela udržitelná z ekonomického hlediska. Na nákup hnojiv nejsou potřeba žádné peníze.