Proč speciální substrát?

Orchidea phalaenopsis je epifytické rostlina – to znamená, že roste na kmenech stromů. V přírodě nepotřebuje substrát, neboť všechny živiny dokáže přijmout z dešťové vody. Její kořeny jsou tlustší a tím pádem nepotřebují substrát, tedy půdu.

Jaký květináč je správný?

Orchidej potřebuje průsvitný květináč s drenážními otvory, který odpovídá velikosti rostliny.

Jak přesazovat?

Potřebujete malou misku s teplou vodou, průsvitný květináč, nůžky, nový substrát, kus pěny a převařené vody. Orchidej v květináči dejte do kbelíku s vodou. Po 30 minutách ji vytáhněte opatrně z kbelíku, vytáhněte ji ze starého květináče a osvoboďte kořeny od substrátu.

Vysušené nebo shnilé kořeny odstřihněte nůžkami. Na dno květináče vysypte trochu substrátu a na spodek vložte ještě trochu tvrdší pěny, která bude udržovat vlhkost. Rostlinku opatrně vložte do květináče a zasypte substrátem. Po dobu 7 až 10 dní orchideu nepolévejte a ani ji znovu nepřesazujte. Nechte ji odpočívat a vstřebat „šok“, který zažila.

Co dělat, aby orchidej zkvetla?

Rostlinku je vhodné doslova oživit šokovou terapií. Umístěte ji na několik dní do tmy a pak zpět na parapet k oknu. Tento trik však funguje pouze při zdravých rostlinách. Slabší rostlinky nemusí tento šok přežít.

Zázrak ostřílených pěstitele – cukr!

Pokud se vám stalo, že jste orchideu prosadily a nedaří se jí, nechtěně jste ji poškodili, nebo prostě dlouho – předlouho nekvete, zkuste tento tip, mě ještě nezklamal. A to orchidejím nedávám ani speciální hnojiva. Pro mě je jednodznačne největší zázrak pro tuto rostlinu cukr. Jedna paní mi jednou řekla, že cukr pro orchideu je jako antibiotikum pro člověka. Stačí ho správně použít a orchidej se nastartuje.

Pokračování na další straně