Zdraví orgánů

Nedávné studie prokázaly, že šťáva z arónie může pomoci zlepšit funkci jater. U myší s poškozenými játry dokázala šťáva z arónie zmírnit příznaky a zlepšit stav jater. Tato studie je slibná, ale je třeba provést další výzkum, aby se zjistilo, zda má aroniová šťáva stejný účinek i u lidí. Výzkum zdravotních účinků plodů arónie je zatím v počáteční fázi, ale výsledky jsou slibné. Kromě toho, že jsou chutnou pochoutkou, první testy ukázaly, že plody arónie mohou pomoci zlepšit funkci orgánů a bojovat proti nemocem.

Plody arónie jsou také dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně:

  • vitamin C
  • Folát
  • Vitamín B komplex
  • Draslík
  • vápníku
  • hořčík
  • Železo
  • Zinek

Tinktura z arónie

arónie má hořkou a kyselou chuť, takže je obtížné si představit, že bychom ji jedli syrovou. Je vynikající jako džem, marmeláda, šťáva a tinktura. Její výroba je velmi snadná.

Složení.
1,5 kg arónie, 1 litr vodky (40 %), 0,25 litru alkoholu (96 %), 0,5 kg cukru.

Pro obohacení aroniové chuti lze přidat skořicovou kůru, vanilkový lusk a kořen zázvoru.

Příprava.
Omyjte a osušte ovoce, odstraňte stopky a vložte je do velké mísy se širokým dnem. Posypeme cukrem a lehce rozmačkáme. Zalijeme alkoholem a vodkou, promícháme a necháme na poměrně teplém a tmavém místě 3-4 týdny. Přecedíme přes gázu a tinkturu přelijeme do čisté láhve. Opět nechte stát, tentokrát na tmavém a chladném místě po dobu asi šesti měsíců. Po této době je tinktura připravena ke konzumaci.