Kardiovaskulární onemocnění

Právě ty jsou nejčastější příčinou úmrtí Slováků. Krvácení dásní není banalitou, která odezní. Může alarmovat jejich zánět spojený s otokem. Pokud ho neřešíte přeroste až do parodontitidy s rizikem ztráty zubů.

Bakterie poputují přes krevní oběh k srdečním tepnám. Ignorování problému může podle vědců vést až k arteroskleróze, zúžení cév, zpomalení toku krve a rozvoji vážných srdečně-cévních onemocnění, což je stále předmětem mnoha výzkumů. Riskujete dokonce srdeční infarkt.

Kromě neléčeného zánětu dásní jsou častým zdrojem nákazy i mrtvé zuby. A právě ty odhalí spolehlivě jen prohlídka u zubního lékaře. Pokud jsou neošetřené, stávají se často zdrojem hnisavého zánětu, jehož ložiska třeba okamžitě odstranit.

Dalším rizikem je endokarditida, která také patří k vážným, život ohrožujícím onemocněním. Jde o infekci vnitřního tkáně, výstelky srdečního svalu – endokardu. Dochází k ní právě průnikem bakterií k poškozeným částem srdce. Rizikoví jsou zejména pacienti, kteří již endokarditidu překonali, pacienti s umělou srdeční chlopní a také pacienti po překonání revmatické horečky s následkem poškození chlopně.

Infekce dýchacích cest

I ty jsou v pozornosti vědců v souvislosti se zanedbanou péčí o zuby. Pokud bakterie proniknou do dýchacího ústrojí, ovlivní imunitní reakce na sliznicích. Navíc, jak daleko je od pokažené židle k zapáleným mandlím či hlasivkám? A věděli jste, že kořeny horních zubů mohou ústit do dutin, vinou kterých můžete bojovat s chronickou rýmou nepěkně dlouho?

Zdroj:somzena