Typ antikoncepce, který používáte, může zvýšit vaginální vlhkost, protože estrogen má tendenci zvyšovat produkci vaginálních tekutin. Pokud vám to vadí, zvažte, zda se svého lékaře zeptat na alternativní antikoncepci, která má méně estrogenu.

Infekce, jako je bakteriální vaginóza, mohou způsobit, že se cítíte vlhká, protože vlhkost pomáhá přesunout bakterie z vašeho porodního kanálu. Vaginální lubrikace také zvyšuje blízkost ovulace, aby se zvýšila šance na oplodnění tím, že umožňuje snazší průchod spermií.

2. Je to voda, moč nebo cervikální tekutina?
Může být obtížné určit, o jaký druh kapaliny se jedná. Pokud je to hlen, může to být cervikální tekutina. Mění se textura, barva a konzistence v závislosti na vašem cyklu a hladinách hormonů.

Cervikální tekutina je přirozenou reakcí těla, ale pokud si všimnete tekutiny, která je zelená, páchnoucí nebo má texturu tvarohu, je nejlepší navštívit svého lékaře, protože by to mohlo být příznakem infekce.

Dalším typem tekutiny, která se může objevit tam dole, je vaginální pot, který pochází z vašich potních žláz. Během sexuálního vzrušení vaše genitální oblast otéká kvůli zvýšenému průtoku krve. Tato vazokongesce vytváří vodnatý roztok nazývaný vaginální transudát.

Stres může způsobit, že se více potíte, a to i ve vaginální oblasti. Abyste tomu zabránili, noste prodyšné spodní prádlo a dodržujte hygienu.

3. Jsi tam dole mokrá, ale nejsi sexuálně vzrušená – co to znamená?
Nemusíte být sexuálně vzrušení, abyste byli mokrí tam dole. Někdy je to jen normální reakce těla – vaše pochva je mokrá, protože to tak funguje. Je to způsob, jakým vaše tělo udržuje rovnováhu. Obecně se nemáte čeho obávat.