Mateřídoušky: sirup je velmi dobrý při nachlazení i na zažívací potíže
Kopřiva dvoudomá: hematopoetická rostlina, vhodná na alergie
Lipový květ: vhodný na průdušky
Máta peprná: podporuje trávení a působí osvěživě
Meduňka lékařská: má uklidňující a posilující účinky
Fenykl obecný: usnadňuje odkašlávání, zvyšuje tvorbu mléka a je proti nadýmání (neužívat nadměrně)

Kousek čerstvého zázvoru jsem očistila, nastrouhané a dále už jsem postupovala podle receptu, na 2kg cukru jsem měla asi 100-200g čerstvého zázvoru (zapomněla jsem ho odvážit) mňamka osvěžující !!!!

na obrázku nahoře je konkrétní kopřivový sirup, ale takto i dělám bezový, mátový i z mateřídoušky ….. jsou super …. kopřiva například čistí krev ….

z kopřivy je sirup nejlepší v květnu, kdy je mladá …. a pak je takový krásně růžový …. a když jste na jaře nestihli, tak se dá po letním posečení zas nasbírat na podzim když patřičně doroste … to samé platí pro meduňku …

takže máme kopřivu zasypanou cukrem, kys.sorbovou a citrónovou a zalitou vodou ……. toto je osmi litrový hrnec a naplnila jsem ho celý bylinkami, dělala jsem totiž dvojitou dávku ze 4kg cukru a 4litry vody a je tak akorát plný. …

takto vypadá za dva dny …

Po konzultacích jsem se dozvěděla, že se to nyní může zahřát na teplotu asi 80 stupňů, nemá vřít … no to je na Vás …. nebo použít převařenou vodu …. já používám studenou z vodovodu a nikdy se mi nezkazil díky kyselině sorbové ……. občasným mícháním se cukr rozpustí …. bez konzervantů: …. když sirup ohřejete a naplníte láhve vymyté alkoholem horkým sirupem, tak se také nepokazí, pokud máte problém s konzervanty, láhve se chladnutím zavřou jako když je sterilizujete!

přecezený … už jen nalít do čistých lahví ..

Máme hotovo!

zdroj: Lucia H.