postup:

Do mísy nasypeme prosátou mouku, uděláme v ní důlek, nalijeme 200 ml vlažné vody a rozdrobíme droždí. Počkáme asi 5 minut, dokud vyjde kvásek. Přidáme 2 nastrouhané uvařené brambory, sůl a tolik vlažné vody, aby bylo bylo těsto vláčné (ne příliš husté). Na míchání můžeme využít šlehač s nástavci na těsto. Míchání trvá asi 5 minut, netřeba hníst jako klasický chléb.

Těsto přikryjeme a necháme asi 15-20 minut podkynout na teplém místě. Uvidíte, zda těsto nakynulo, případně můžete nechat i déle, v teplé kuchyni to však jde opravdu rychle.

Prohněteme rukou a můžeme přidat kmín, semínka, nebo jiné přísady. Těsto dáme do vymazané formy, necháme ještě chvilku podkynout a dáme do trouby.

V troubě vyhřáté na 270 stupňů pečeme 15 minut a pak snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě 1 hodinu.

Vyklopíme, necháme vychladnout a můžeme krájet. Chlebíček skladujeme zabalený do lněné utěrky, vydrží i týden!

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Autor: Evka C.