Ledvinový kámen

Ostrá, silná bolest pod pravým žebrem může být také důsledkem ledvinového kamene. Ledvinové kameny se tvoří z minerálních usazenin a solí v ledvinách. Když se kámen pohne, objeví se silná, pronikavá bolest. I když to není přesné místo, kde se nachází pravá ledvina, bolest se šíří a šíří.

Tyto bolesti se někdy šíří do třísel. Ledvinové kameny také způsobují bolest při močení a moč má často růžovou nebo načervenalou barvu. Pokud dojde k infekci ledvin, objeví se i zvýšená teplota a zakalená, nepříjemně zapáchající moč.

Pankreatitida

Ačkoli zánět slinivky břišní obvykle způsobuje bolest v levé části břicha, někdy se bolest vyskytuje pod pravým žebrem. Slinivka břišní spolupracuje se žlučníkem a játry a vylučuje enzymy, které jsou nezbytné pro trávení.

Přítomnost žlučových kamenů je poměrně častou příčinou zánětu slinivky břišní. Dalšími nejčastějšími příčinami silné bolesti slinivky břišní je častá konzumace alkoholu a poranění slinivky samotné.

Pankreatitida způsobuje bolest v horní části žaludku a může se objevit na levé i pravé straně. I mírná pankreatitida může způsobit silnou bolest doprovázenou nevolností a zvracením.

Chronický zánět slinivky břišní často způsobuje mastnou páchnoucí stolici.Pokud pociťujete ostrou a silnou bolest pod žebry, která neustupuje, navíc se u vás objevuje zvýšená teplota, nevolnost a zvracení, návštěvu lékaře neodkládejte.

Apendicitida

Pokud z nějakého důvodu dojde k apendicitidě, objeví se ostrá bolest kolem pupku a na pravé straně žaludku. Tento zánět je velmi nebezpečný stav a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc, protože prasklé slepé střevo může mít smrtelné následky.

Bolest způsobená apendicitidou se obvykle nejprve objeví kolem pupku, pak zesílí a přesune se na pravou stranu břicha, pod žebra. Kromě bolesti patří mezi příznaky apendicitidy nevolnost a zvracení, ztráta chuti k jídlu, průjem, horečka a otoky břicha.

Plyny

Plyn může způsobit bolest žaludku a nepohodlí v oblasti pod žebry. Plynatost často způsobují potraviny bohaté na sacharidy: vláknina, škrob a mléko. Hromadění plynů v trávicím traktu může způsobit bolest na té straně těla, kde se shromažďují.

Pokud k tomu dojde v pravé části tlustého střeva, může se objevit bolest podobná té, která je způsobena apendicitidou nebo žlučovými kameny.

 Onemocnění plic

Existuje mnoho různých plicních onemocnění, která se mohou projevit bolestí pod žebry. Bolest se tedy objeví při zánětu pohrudnice – akumulaci tekutiny mezi dvěma vrstvami tkáně, které obklopují plíce. Příčinou je plicní infekce, revmatická artritida a zlomenina žeber.

Bolest je obvykle horší při kašli a kýchání a bolest se může šířit buď z levé nebo pravé strany pod žebro na záda a rameno.

Pleurisy mohou vést ke zhroucení plic, které způsobují silnou, bodavou bolest, která se zhoršuje, když dýcháme.

Kromě bolesti patří mezi příznaky kolapsu plic suchý, bolestivý kašel. Kouření a užívání drog drasticky zvyšují riziko spontánního kolapsu plic. Poranění hrudníku je další častou příčinou kolapsu plic.

Pneumonie také způsobuje silné, bodavé bolesti na hrudi, které se zhoršují hlubokým dýcháním. Příčinou zánětu mohou být bakterie, viry a plísňové infekce. Dalšími příznaky zápalu plic jsou kašel, horečka, zimnice a bolesti hlavy.

Bolest může být také příznakem rakoviny plic. Jde o silné bolesti hrudníku a ramen. Nejde samozřejmě o jediný příznak, ale také o chronický kašel, vykašlávání krve, únavu, náhlé hubnutí a nechutenství. Poněkud vzácnějším příznakem rakoviny plic je bolest nebo nepříjemný pocit pod pravým žebrem.

Zažívací potíže

Silné bolesti pod pravým žebrem mohou kromě „uvězněných“ plynů způsobit i některá další onemocnění a problémy s tlustým střevem a trávením. Na prvním místě je syndrom dráždivého tračníku, jehož příčina je neznámá a příznaky jsou nadýmání, silná plynatost a bolesti v podbřišku.

Častým problémem, který je zřídka rozpoznán, je ileus – ucpání střeva v důsledku stagnace stolice, která způsobuje silné bolesti v žaludku. Zánětlivá onemocnění střev – ulcerózní kolitida a Crohnova choroba – jsou další častou příčinou bolesti pod žebry. Způsobují také problémy s kašlem a polykáním.

Pozor na poranění žeber

Poranění jednoho nebo více žeber na pravé straně nebo svalů, které žebra spojují, jistě způsobí silnou bolest. V závislosti na závažnosti poranění může mít bolest různou intenzitu.

Poranění žeber může způsobit řadu závažných komplikací, jako je kolaps plic a zánět pohrudnice. Poranění může také vést k poškození orgánů na pravé straně, jater nebo ledvin. Někdy je poškozena slezina, která se nachází pod levým žebrem.

 Kdy vyhledat lékaře

– Pokud pocítíte náhlou silnou bolest pod žebry a netušíte, co ji způsobuje, je nejlepší ihned vyhledat lékaře.

– Bezodkladně vyhledejte lékaře, pokud se kromě bolesti na hrudi objeví některý z následujících příznaků:

1. náhlá úzkost, pocit mačkání a drolení v oblasti hrudní kosti,

2. bolest pod žebry se šíří do čelisti, levé paže nebo zad,

3. zrychlený tep nebo zrychlené dýchání,

4. nevolnost, závratě, nízký krevní tlak,

5. teplota a zimnice.