Jak se léčí?

1. Odstraňte žihadlo. Pokud vás bodla včela, vytáhněte žihadlo, abyste zabránili dalšímu šíření jedu. Žihadlo opatrně odstraňte nehty nebo pinzetou, aniž byste na místo bodnutí tlačili.

2. Dezinfikujte místa vpichu Vyčistěte ránu, abyste zabránili infekci. Postačí voda a mýdlo, ale lze použít i dezinfekční prostředky na bázi alkoholu.

3. Zchlaďte otok. Nejlepší je přikládat na postižené místo led. Jednak může snížit bolest a otok. Nezapomeňte led zabalit do látky. Ideální je kapesník s ledem. Nikdy nepoužívejte bahno ani jiné lidové prostředky, abyste zabránili infekci rány. Dobře funguje jedlá soda na vatovém tamponu.

4. Antihistaminika a další léky Ke zmírnění svědění a mírných reakcí lze použít antihistaminika (léky proti alergii). Proti bolesti lze použít také analgetické protizánětlivé léky. Kortikosteroidy jsou také velmi účinné, ale lze je použít pouze na lékařský předpis.

Bodnutí včelou a vosou se lze vyhnout zodpovědným chováním a snížením pravděpodobnosti bodnutí a kontaktu s kůží. Nepoužívejte květinové parfémy nebo jasné barvy, které včely přitahují. Nenechávejte bez dozoru jídlo ani nápoje (zejména nápoje v prázdných lahvích, přes které není vidět). Potraviny vosy přitahují a zvyšují riziko setkání s nimi. Chůze naboso v létě je zdravá a prospěšná, ale dávejte si pozor na krok. Choďte v bezpečných a přehledných místech, jinak noste obuv. Jak se vypořádat s nepříjemnými pocity po bodnutí? Existuje řada staromódních strategií, jak se s nepříjemnými pocity vypořádat, které můžete vyzkoušet.