Bobkový list – na čem závisí jeho léčivé vlastnosti?
Léčivé vlastnosti bobkového listu závisí především na složkách přítomných v tkáních rostliny. Vavřín je zdrojem bílkovin, tuků, vlákniny, sacharidů, éterických olejů, flavonoidů, lignanů, izochinolinových alkaloidů, seskviterpenových laktonů. Obsahuje také mikro a makro prvky (např. Mangan, fosfor, měď) a mnoho vitamínů (A, C, PP a ty ze skupiny B).

Bobkový list pro klouby
Při hledání odpovědi na otázku – co bobkový list pomáhá – vás může překvapit. Laurel noble je všelékem na mnoho onemocnění, včetně revmatických chorob. Bobkový list se doporučuje pro klouby, protože pomáhá zbavit se bolesti způsobené zánětem typickým pro revmatismus. Bobkový list používaný jako infuze je způsob, jak očistit kosti a klouby. Infuze připravená z rostliny zlepšuje zdraví pacientů s revmatismem. Léčivé vlastnosti mají také tinkturu připravenou z nasekaných listů a lihu. Odstraňuje z těla látky odpovědné za výskyt hallux valgus. Bobkový list je dobrou metodou pro puchýře, protože zmírňuje bolest.

Kromě toho lze vavřín použít k přípravě oleje, který se vtírá do bolavých míst. Gely a krémy obsahující výtažek z bobkového listu pro ostruhy paty jsou také určeny pro vnější použití .

Bobkový list pro cukrovku
Vavřín se doporučuje diabetikům, protože snižuje hladinu glukózy v krvi. To je možné díky galenickým látkám obsaženým v rostlině, které mají hypoglykemické vlastnosti. O tom, že bobkový list je vhodný pro cukrovku, svědčí provedené studie, které prokázaly, že i malé množství přízemních listů (1–3 g) podávaných lidem s diabetem typu 2 snižuje množství glukózy v krvi a – způsob – snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů.

Bobkový list pro vlasy a kožní problémy
Bobkový list na vlasy pomáhá zbavit se lupů. Infuze bobkového listu vtíraná do pokožky hlavy je ideální pro vypadávání vlasů a ovlivněním práce vlasových folikulů stimuluje růst vlasů. Léčivý účinek bobkových listů lze použít k boji s kožními problémy, a to jak na obličeji, tak na celém těle. Olej z bobkového listu je metoda čištění pokožky obličeje od akné. Zklidňuje záněty, podporuje hojení ran, tonizuje a dodává pokožce zdravý vzhled. Můžete také použít bobkový list a tonikum na horkou vodu, doporučené pro mastnou a smíšenou pleť.

K čemu jsou ještě bobkové listy dobré?
Vavřín vavřín podporuje trávení, snižuje množství plynu ve střevech, čistí tělo od toxinů a odvádí tekutinu nahromaděnou ve tkáních, což může ovlivnit tělesnou hmotnost. To vše dělá bobkový list doporučeným pro hubnutí.

Na druhou stranu, uzený bobkový list je způsob, jak si udržet dobrou náladu. Jeho vůně zvyšuje produkci endorfinů, uvádí vás do stavu hluboké relaxace a zároveň odpuzuje komáry. Vůně bobkového listu také pomáhá zbavit se nosorožců a švábů.

Zdroj:dziendobry.tvn.pl