Ale pamatuj! 

Čistíme pouze tu část síry, která se hromadí blíže v ušním boltci. Pamatujte, že zvukový kanál nemůžete úplně očistit od vosku!

Pečlivě tedy očistěte ucho od přebytečného mazu a pečlivě jej prohlédněte.

1. Měkká a světle žlutá

Tento maz se obvykle vyskytuje u dětí. Jak děti vyrůstají, je to čím dál tím méně. Je normální, že děti mají více ušního mazu než dospělí.

2. Mokré, lepkavé a žluté

Je to jeden z nejběžnějších druhů mazu, které lidé mají. Říká, že lidské zdraví je normální. Tento vosk dobře maže zvukovod, zabraňuje suchu a podráždění.

3. Tmavé a lepkavé

Další normální a zdravá volba. Barva mazu mimochodem závisí na tom, jak moc se vaše tělo potí. Lidé s tmavým ušním mazem mají tendenci se potit více než lidé se světlým ušním mazem.

4. Bílá, suchá, šupinatá

Další běžný typ mazu nacházející se u lidí. Vypadá jinak, ale v normálních mezích. Tento typ síry hovoří o určité genetice. Ukazuje se, že tento druh mazu se vyskytuje u lidí, kteří méně voní.

5. Tlusté a tmavé

V důsledku stresu nebo strachu tělo produkuje více mazu. Pokud se vosk objeví rychleji, než je odstraněn z ucha, ztmavne. Mohou se také objevit sirné zátky. Přebytečný vosk může ucpat zvukovod a dokonce vést ke ztrátě sluchu.

6. Tmavě hnědá nebo černá

Vypadá strašidelně, ale není se čeho bát. Možná, že prach a nečistoty právě dostal do ucha. Přebytek mazu také ztmavne, což je známkou stresu. Tuk v ušním mazu reaguje na kyslík a ztmavne. Čím déle síra v kanálu zůstane, tím tmavší bude.

7 krev v síře

Starý a tmavý maz může někdy vypadat jako krev. Pokud však skutečně jde o krev, může to znamenat poškození ušního bubínku. To je nejlepší, aby okamžitě vyhledali lékařskou pomoc.

8. Kapalina

Je v pořádku, když z ucha někdy vychází trochu mazu. Takto funguje náš přirozený mechanismus čištění zvukovodu. Pokud však vytéká velké množství mazu, a ještě více krví, je to známka poškození ušního bubínku. Potřebujete radu lékaře.

9. Šedá

Tato barva mazu může naznačovat přebytek prachu ve zvukovodu. Vypadá to nepříjemně, ale říká se, že ušní maz funguje a chrání ucho před nečistotami a cizími předměty. Pokud však kůže v uchu také vysuší, praskne a svědí, může to být známka seboroického ekzému. Potřebujete radu lékaře.

Přesto jsou rady matky nejcennější v našem životě. Nezapomeňte si vyčistit uši a své nové znalosti sdílejte s přáteli a známými.

Zdroj:Fithacker