Herečka se podělila o své vzpomínky na dobu, kdy byla baletkou: „Našimi pedagogy byly baleríny carského divadla. Využily slibného vývoje předrevolučních let. Například malé porce. V Sovětském svazu o tom vědělo jen málo lidí, ale naše povolání nás donutilo jíst tak, abychom se dostaly do baletní sukně.“

Je možné, že i zvyklosti té doby pomohly Družinině uchovat si štíhlou linii. Ačkoli teď herečka říká, že nedrží žádné zvláštní diety a upřednostňuje jednoduché ruské jídlo − brambory se sleděm.

Herečka a režisér se s námi podělili o tajný recept: „Dokonce i baleríny carského divadla nám řekly: na noc dejte do sklenice lžičku s medem. Přičemž lžičku použijte stříbrnou, tu, kterou vám dali příbuzní na první zoubek. Zalijte lžičku medu vodou a vymačkejte tam půl citrónu.

A teď si představte, že jste na konci 40. let: med, stříbrná lžička a citrón. Ale tak nás to učili. A já to neskrývám: pořád i dnes s sebou vozím stříbrnou lžičkou ze sady, kterou jsem dostala ke svatbě, a malou skleničku medu. A vymačkávám polovinu citrónu do sklenice vody s medem. To je zákon!“

Na fyzickou zátěž má žena také svůj názor: „Mohu říci, že ne vždy ráno cvičím, ale je potřeba několik cvičení denně. A co je nejdůležitější − horká sprcha. Učili nás: ráno stůjte pod horkou sprchou, třete si ruce a nohy. Potom si oběma dlaněmi ve směru hodinových ručiček „žehlete“ čelo…“ Nic zvláštního, že? Tyto rady všichni dobře známe, ale ne každému se poštěstí vypadat takto.

Je možné, že celé tajemství tkví ve stříbrné lžičce a medu, v malých porcích nebo v každodenním cvičení? Nebo našla Světlana elixír věčného mládí? Nevíme to jistě. V každém případě od této ženy je čemu se přiučit. Ví, jak si opravdu užívat život, užívat si každého okamžiku a vždy si udržet skvělou náladu.

Možná byste ani neměli hledat nějaké tajemství, ale místo toho se naučit dívat na život trochu jinak…

A v čem si myslíte vy, že tkví tajemství mládí? Napište nám vaše zkušenosti a nezapomeňte zaslat tento článek svým přátelům.