Nejzajímavějším zjištěním bylo, že kyselina laurová zneškodňuje rakovinné buňky tak, že je kontaminuje vytvořením silného oxidačního stresu.

Během tohoto procesu kyselina laurová sníží hladinu glutathionu v rakovinných buňkách, který je za normálních okolností chrání před oxidačními vlivy.

Studie australských vědců však není jediná, která odhaluje protirakovinné účinky kokosového oleje.

Mnohé další studie provedené experty odhalují významné protirakovinné účinky kokosového oleje i na jiné typy rakovin, například při rakovině prsu.

Co všechno dokáže kokosový olej

Kokosový olej také dokáže pomocí narušení lipidových membrán zneškodňovat patogenní bakterie ve střevech, a to bez poškozování prospěšné střevní mikroflóry.

Předchází tak Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě, dvěma značně nepříjemným, ale poměrně rozšířeným střevním onemocněním.

Eliminuje i mnohé střevní parazity, houby, kvasinky a jiné škodlivé mikroorganismy ve střevech. Dále napomáhá absorpci a udržování vápníku v těle, čímž chrání zdraví kostí.

Navíc byly prokázány jeho pozitivní účinky při předcházení cukrovky, osteoporózy a virových onemocnění jako jsou mononukleóza, hepatitida či herpesy.

Nesmíme zapomínat ani na jeho blahodárný vliv při podpoře trávení, pročišťování a regeneraci jater, zlepšování kvality a zdraví pokožky či snižování zánětů a akceleraci hojení ran.

Kde sehnat kvalitní kokosový olej

Dobrou zprávou je, že kokosový olej zařazuje do svého sortimentu stále větší počet obchodů s potravinami. Sehnat se dá také v téměř každém obchodě se zdravou výživou.

Proč nejsou pozitiva kokosového oleje dosud všeobecně známa?

V 60-tých a 70-tých letech minulého století chtěli výrobci margarínů zvýšit své zisky a tak museli lidi nějak přesvědčit, aby začali kupovat jejich výrobky.

Dosáhli to tím, že spustili diskreditaci živočišných tuků, které obsahují hodně nasycených tuků.

Kokosový olej se také dostal na jejich seznam, protože jako jeden z mála rostlinných tuků obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin.

V poslední době však stále více výzkumů ukazuje na to, že nasycené tuky vůbec nejsou problém, jak se dosud tvrdilo.

Naopak, jsou pro zdraví člověka velmi důležité, ne nepostradatelné.

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/