Příprava:

Droždí rozdrobíme ve vlažné vodě, přidáme cukr a zamícháme. Pak dejte půl odměrky mouky a dobře promíchejte kuchyňským robotem, bude to řídké a nemělo by to být hrudky. Poté přidejte zbytek mouky a sůl, znovu dobře promíchejte.

Těsto bude měkké a lepivé, ale budiž. Nalijte shora, poté položte horní stranou dolů a ručně promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte 30 minut až 60 minut odpočívat, jak chcete a přitom děláte něco jiného, ​​nemusíte minuty striktně dodržovat. Pokud to zůstane déle než hodinu, není to děsivé.

Stůl posypte moukou, pak těsto vyválejte a prohněťte. Nyní bude těsto jemně měkké, ale nebude se vám lepit na ruce. Rukama ho trochu rozválíme na obdélník a poté válečkem rozválíme na obdélník o rozměrech cca 40 x 25 cm.

Nyní otočte úzkou stranou jako štrúdl. Začátek zmáčkněte, aby mezi tím nebyl vzduch a pak vše zatočte. Přendejte do olejem vymazané pánve. Můžete péct i v hlubším plechu 30 x 20 cm.

Když přepnete, řezte čáry šikmo nožem, aby chléb shora nepopraskal, měl kam růst. Až to vše uděláte, nechte 5 minut odstát a poté zapněte troubu, aby se zahřála na 200 stupňů.

Těsto necháme stát tak dlouho, dokud se trouba zahřeje. Když je trouba rozehřátá, umístěte chléb k pečení v troubě na spodní přepážku.

Tak vás to nespálí ani shora, ani zespodu. Pečeme asi 40 minut, záleží na troubě. Pokud si nejste jisti, zda je upečené, vezměte párátko, hůlku, možná i nůž a nabodněte bok. Pokud vyjde suchá, je hotová, pokud na ní něco lepí, necháme ještě pět minut dopéct.

Upečený chléb vyjměte z formy, aby vychladl. Pokud chcete křupavou kůrku, nechte ji vychladnout. Pokud se vám bude zdát, že při příliš silném dotyku, potřete ho svrchu tence olejem a přikryjte utěrkou, aby vychladla, kůrka pak trochu povolí, ale úplně neztratí křupavost.

Nevkládejte do sáčku, dokud je trochu teplý. Pokud zůstane, vložte ho do sáčku přes noc, aby zůstal měkký.

Zdroj:coolinarika