Podle rad odborníků z proslulé kliniky Mayo byste tyto příznaky neměli ignorovat, přestože je lze považovat za obecné ukazatele nějakého menšího či většího problému v těle. Stačí vědět, že pokud se u vás rozvine těžká cirhóza nebo čtvrté stadium ztučnění jater, kdy vaše játra přestanou správně fungovat, možná budete potřebovat transplantaci, která vyžaduje čekání.

V současné době neexistuje lék, který by přímo ovlivnil ztučnění jater, ale existují léky, které tento stav nepřímo ovlivňují a dokážou jej zmírnit. Kromě toho musíte změnit některé návyky z hlediska výživy, což byste měli konzultovat se svým lékařem.

Podle British Liver Trust jsou faktory, které zvyšují riziko rozvoje těchto onemocnění, různé. Mezi časté příčiny tohoto problému lze počítat obezitu, špatnou fyzickou aktivitu a diety obsahující nezdravé látky.

Cukrovka 2. typu, vysoký cholesterol a problémy s krevním tlakem mohou mít také negativní vliv na vaše játra. Rovněž je třeba zmínit další stavy související s inzulinovou rezistencí, jako jsou polycystické vaječníky.