Přehled možných příčin nadýmání:

  1. Potravinové intolerance
  2. Inzulinová rezistence
  3. Nepravidelná strava
  4. Přemnožení střevních kvasinek
  5. Citlivost na lepek
  6. Nesprávná kombinace potravin
  7. Nedostatek trávicích enzymů
  8. Jiné příčiny

1. Potravinové intolerance

Někteří lidé považují potravinové intolerance a alergie na potraviny za jedno a totéž, ale není tomu tak. Rozdíl mezi těmito dvěma problémy je v tom, že potravinová intolerance představuje opožděnou reakci na potravinu, na rozdíl od alergie na potraviny, při které dojde k okamžitému svědění, otoku, či anafylaktickému šoku.

Mezi nejběžnější potraviny, které mohou způsobovat intoleranci, patří vejce, ořechy, mléčné produkty s laktózou, ovoce jako např. citrusy, banány, ananas. Při potravinové intoleranci dojde k zánětu trávicího systému a může dojít i k podráždění střevního traktu, které zapříčiní nadýmání.

2. Inzulinová rezistence

Typické symptomy inzulinové rezistence jsou: zvýšená chuť k jídlu, přibývání na váze (rychlé v období 2-3 let), intenzivní chuť na sladké a sacharidy, pocit únavy a nadýmání po jídle. Inzulin je hormon, který je vylučován slinivkou břišní ve formě glukózy (cukru) do krve.

Inzulinová rezistence je stav, při kterém se snižuje schopnost buněk reagovat na inzulin. Následkem toho slinivka začne produkovat více inzulinu, až nakonec nebude schopna produkovat dostatek inzulinu pro potřeby organismu. V důsledku toho může u člověka dojít nezvýšení hladiny cukru v krvi, což je vážný zdravotní problém.

3. Nepravidelná strava

Vynechávání jídel je jednou z dalších příčin nadýmání. Pokud například vynecháte snídani a poté si dáte větší porci k obědu, vaše břicho se může nafouknout. Není dobré být dlouho o hladu, jelikož tím trávicí systém trpí.

Pokud v průběhu dne vynecháváte některá jídla, pak u sebe můžete pozorovat zvýšenou potřebu kofeinu, který vám pomůže zvládnout den, a pocit žízně a nafouknutého břicha. Pravidelná strava vám tedy pomůže cítit se spokojeně a zbavit se pocitu nafouklého břicha.

4. Přemnožení střevních kvasinek

Antibiotika jsou hlavním důvodem přemnožení střevních kvasinek. Dlouhodobé užívání antibiotik může pozměnit mikroflóru ve vašem trávicím traktu a následkem toho na váš organismus mohou zaútočit kvasinky. Tento druh nadýmání můžete zmírnit sami „necukrovou“ stravou, doplňky, které vás zbaví kvasinek, probiotiky, která obnoví vaši střevní mikroflóru.

5. Citlivost na lepek

Dalším důvodem, proč se cítíte nafouklí, je citlivost na lepek. Mnoho lidí trpících citlivostí na lepek si stále stěžuje na plynatost, zácpu či průjmy. Hlavní příčinou citlivosti na lepek jsou změny, ke kterým v průběhu let došlo. Mnoho lidí, u nichž jsou výsledky testů citlivosti na lepek negativní, prospívá i přesto lépe bez lepku. Dalším indikátorem citlivosti na lepek je také nízká hladina vitaminu B12.

6. Nesprávná kombinace potravin

Mnoho lidí neví, že kombinování potravin může také způsobit nadýmání. Pokud potraviny nezkombinujete správně, pak může dojít ke zpomalení trávení a následkem toho i k nadýmání. Nikdy byste neměli kombinovat ovoce s dalšími potravinami, obzvláště proteiny.

To je jedním ze základních pravidel kombinování potravin. Další zásadou je, že byste neměli kombinovat proteiny se sacharidy. Pokud se budete řídi těmito pravidly, měli byste se cítit lépe a nadýmání by mělo zmizet.

7. Nedostatek trávicích enzymů

Nedostatek trávicích enzymů může způsobit nadýmání. Enzymy se vytváří ve slinivce břišní a pomáhají s rozkladem proteinů, sacharidů, tuků a laktózy.

K nedostatku dojde, pokud slinivka neprodukuje dost enzymů, které tělo potřebuje. V důsledku toho se mohou objevit bolesti břicha, nadýmání, trávicí potíže nepravidelná stolice.

Nedostatek enzymů může mít mnoho příčin:

1) chronický stres

2) přemnožení bakterií-kvasinek

3) nízkou hladinu žaludečních kyselin

4) stárnutí

5) potravinové intolerance. Intolerance laktózy představuje jednu z forem nedostatku enzymů, při které slinivka břišní nevytváří dostatek enzymů laktózy na rozklad mléčných produktů.

8. Jiné příčiny – přemnožení střevních bakterií nebo paraziti

Nafouklí se můžete cítit i při přemnožení střevních bakterií, nebo pokud je váš trávicí systém napaden parazity. K tomu často dochází při cestách do ciziny, kdy změny klimatu obvykle zapříčiní změny v trávicím systému.

Dojde ke ztrátě rovnováhy trávicího systému a následkem toho se může objevit i průjem, snížení hmotnosti a únava. Při tomto typu obtíží byste měli navštívit svého lékaře, který vám pomůže zjistit, jaký druh organismu se ve vašem systému vyskytuje, díky čemuž může být léčba jednodušší.