1) Keratóza pilaris

Lidové pojmenování tohoto onemocnění je i kuřecí kůže. Obvykle se objevuje na zadní části rukou a stehen.

Její hlavní příčinou bývá nedostatek omega-3 mastných kyselin, který je důsledkem destrukčních procesů ve střevě, vyvolaných právě lepkem.

2) Časté a vytrvalé bolesti hlavy

Neprocházející nebo často se vyskytující bolesti hlavy jsou také znakem potravinové intolerance.

Samozřejmě, bolesti mohou být způsobeny i jinými faktory, jako například dehydratací či stresem. Pokud vyloučíte ostatní možnosti, často zůstane potenciálním viníkem právě lepek.

Vždy, když bolesti hlavy dlouho neustávají, je vhodné navštívit lékaře, aby vám pomohl odhalit jejich příčinu.

3) Autoimunitní onemocnění

V některých případech nesnášenlivost na lepek a autoimunitní onemocnění spolu navzájem souvisejí.

Jedná se hlavně o následující choroby: Hashimotova tyreoiditída, lupus, revmatoidní artritida, sklerodermie, ulcerózní kolitida, psoriáza a roztroušená skleróza.

4) Potíže s trávením

Jedny z nejčastějších příznaků citlivosti a nesnášenlivosti lepku jsou zažívací problémy jako plynatost, průjem, nadýmání nebo přetrvávající zácpa.

U dětí se nejčastěji jedná právě o zácpu.

5) závratě

Dalším projevem citlivosti na lepek bývají závratě, točení hlavy, nebo pocity, že jste vyvedeni z rovnováhy.

6) Chronická únava

Chronická únava může být důsledkem faktorů, které je snadné napravit, jako například dehydratace či nedostatek spánku.

Existují však i vážnější příčiny, které předznamenávají výskyt nějakého onemocnění nebo alergie. Mezi ně patří i nesnášenlivost na lepek.

Ta se projevuje nejen únavou, ale například i zamlženou myslí, vyčerpaností nebo problémy se soustředěním.

V takových případech se doporučuje návštěva lékaře, který ji pomocí vyšetření dokáže odhalit.
7) Fibromyalgický syndrom

Často pacienti, kterým je diagnostikován Fibromyalgický syndrom, mají zároveň intoleranci na lepek, o níž však nevědí.

V případě, že máte zjištěný Fibromyalgický syndrom, dejte si udělat zároveň i vyšetření na vaši snášenlivost lepku.