likviduje šneky

Z mnoha použití octa, je tento nejpopulárnější mezi zahradníky. Jednoduchým způsobem můžete hlemýždě zneškodnit. Stačí smíchat ocet s vodou a směsí postříkat postižená místa v zahradě. Šneci dají vaší zahradě klid.

Poškozené dřeviny se dají zachránit

Klejotok věděli naši předkové zlikvidovat a zachránit tak velmi cenné peckoviny v zahradách. Stačí, když postiženou kůru vyříznete a ránu potřete drcenými šalvějový listy , které působí jako dezinfekce. Stejně úspěšně můžete na dezifekciu použít obyčejný ocet.

Zaplaší hady z vašeho pozemku

Jen když slyšíte výraz had, přejde vám mráz po zádech? Máme pro vás jednoduché řešení – ocet. Protože má pronikavý zápach, hadi ho cítí už z dálky a spolehlivě je takto dostanete z blízkosti vašeho pozemku . Nejlepším způsobem aplikace je postříkání roztoku bílého octa po obvodu vaší zahrady a také do spár a míst, kde by se hadi mohli zdržovat.

Vyčistí hliněné květináče

Hliněné květináče získávají časem nepěkný vzhled působením solí, vápníku a minerálů. Dvacet až třicet minutový koupel květináčů v roztoku octa s vodou v poměru 1: 3 (1 díl octa na 3 díly vody) je zbaví všech nevzhledných usazenin.

Odstraní trávy ze stěn, chodníků a dlažeb

Koncentrovaný ocet dokáže vyhubit trávy a mechy prorůstající přes spáry v plotech nebo zámkové dlažbě. Stačí ho párkrát aplikovat rozprašovačem na problematická místa a je po plevelu.

Zbaví vás mravenců

Ocet je velmi efektivní v odpuzování mravenců. Pokud je v zahradě problém s mravenci, roztokem octa a vody v poměru 1: 1 polijte mraveniště případně místa, kde je výskyt mravenců nejintenzivnější. Silná vůně octa totiž nutí mravenců takovým místům se vyhnout.

Pokračování na další straně