3. Pocit pálení.

Pokud během močení pocítíte pocit pálení, který je častější a bolestivější, mohou za to bakterie způsobující infekci močových cest. „Častý pohlavní styk může zvýšit riziko UTI a zvýšit bolest, kterou způsobují,“ říká Dr. Curtis. „Sex může také přenést infekci na močový měchýř a způsobit závažnější infekci zvanou cystitida.“

Ve vzácných případech je pálení známkou vulvodynie, chronické bolesti vulvy, která může být způsobena infekcí (jako je opakované propuknutí plísní), traumatem (jako je operace pánve, která poškozuje nervy a nutí je pociťovat neustálou bolest), nebo psychologické příčiny.

4. Svalové křeče.

Cítíte při pokusu o sex křeče a nepohodlí? Vaginismus postihuje 6 procent žen a způsobuje nedobrovolné svalové křeče ve vaginální stěně, což činí penetraci bolestivou. Dr. Reid říká, že příčina těchto křečí a bolesti není zcela známa a někdy se stane bez konkrétní příčiny.

Nejčastěji je však kořen stavu emocionální, například minulé sexuální trauma nebo úzkost z pohlavního styku. Léčba může zahrnovat poradenství, použití vaginálních dilatátorů a fyzikální terapii k rekvalifikaci svalů a prevenci svalového křeče během sexu.

5. Kyselý zápach.

Pokud se váš obvyklý zápach stane rybí nebo kyselý, je to jasný příznak bakteriální vaginózy, zánětu způsobeného nadměrným množením bakterií (obvykle gardnerella). „Kouření, časté sprchování a častá sexuální aktivita mohou způsobit vaginózu,“ říká Dr. Curtis. Ženy si vůni obvykle všimnou hned po menstruaci nebo po sexu. Léčba obvykle zahrnuje antibiotika a bakterie mléčného kvašení.

Ve vzácných případech může být tampon, který zůstane v pochvě déle než doporučených osm hodin, způsoben zápachem. Je nepravděpodobné, že by to vedlo k syndromu toxického šoku, ale pokud máte vysokou horečku, okamžitě vyhledejte svého lékaře.

6. Krvácení.

Příčinu krvácení nebo krvácení lze přičíst různým faktorům v závislosti na vašem věku a zdravotním stavu. Menopauza nebo hormonální nerovnováha mohou způsobit krvácení dělohy ve špatnou dobu. Slabé krvácení je také možné, pokud používáte nesprávnou antikoncepční pilulku.

Pokud dojde ke krvácení až po sexu, a ne jindy, mohlo by to signalizovat problém s děložním čípkem. „Buňky tam mohou být citlivé nebo zanícené z nějakého důvodu, jako je infekce HPV nebo dokonce nástup rakoviny děložního čípku.“

Mezi další příčiny vaginálního krvácení patří rakovina endometria, děložní fibroidy (což jsou benigní výrůstky), zánětlivé onemocnění pánve (bakteriální infekce, která se šíří do horních pohlavních orgánů) nebo mimoděložní těhotenství (které se místo dělohy zakoření ve vejcovodech). ).

Pokud jste těhotná, může být krvácení známkou potratu. Pokud ano, Dr. Reid doporučuje okamžitě zavolat lékaře a jít na pohotovost.

7. Bolest během sexu.

Světová zdravotnická organizace uvádí, že v určitém okamžiku svého života přibližně 22 procent žen trpí dyspareunií nebo bolestivým pohlavním stykem. Důvodem může být nepohodlné držení těla nebo příliš aktivní pohyby partnera.

Pokud bolest přetrvává, existuje mnoho příčin: ovariální cysty, infekce dělohy nebo vejcovodů, zjizvená tkáň po starých infekcích nebo operacích, endometrióza (při které menstruační tkáň roste v břiše) nebo fibroidy (benigní výrůstky dělohy). Pokud během sexu pociťujete trvalou bolest, poraďte se se svým lékařem. Věnujte pozornost tomu, co, jak a kde to bolí, a podrobně to popište svému lékaři.

Všechny tyto příznaky nelze ignorovat, proto neodkládejte návštěvu svého gynekologa.

Zdroj:Fithacker